JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2018 14:36:00

ÚZSVM převzal za dva roky od státních institucí již 3016 nemovitostí

ÚZSVM převzal za dva roky od státních institucí již 3016 nemovitostí

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) převzal do konce března 2018 od státních institucí celkem 3 016 nemovitostí v hodnotě 1,24 miliardy korun.

 Koncentraci nepotřebných státních nemovitostí na ÚZSVM uzákonila novela zákona o majetku státu účinná od března 2016.

„Koncentrace nepotřebných nemovitostí u jednoho subjektu je pozitivním trendem běžným ve většině vyspělých zemí Evropy. Státní instituce by ale měly postupovat rychleji a předávat ÚZSVM své nepotřebné nemovitosti v daleko větší míře,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

„S nemovitostmi můžeme z jednoho místa hospodařit výrazně efektivněji, například pro ně najít nové smysluplné využití a zabránit jejich chátrání. Je to cesta, která vede nejen k úsporám, dodatečným příjmům, ale i jednotnému a transparentnímu prodeji a správě státního majetku. Současně i výrazně omezí korupční potenciál a ušetří čas našich občanů“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Pokud dnes mají lidé zájem o koupi státního majetku, musí prohledávat stovky internetových stránek různých státních institucí, což je nepřehledné a časově náročné. Pokud soustředíme nemovitosti pod jeden subjekt, můžeme je z jednoho místa inzerovat i prodávat. Lidé tak nebudou muset sledovat i několik set internetových stránek jednotlivých státních institucí, ale jen jednu - naši doménu www.nabidkamajetku.cz,“ dodala Kateřina Arajmu.

Do konce března roku 2018 ÚZSVM převzal od státních institucí celkem 3 016 nepotřebných nemovitostí v účetní hodnotě 1,24 miliardy korun. Nejvíce nepotřebných nemovitostí získal ÚZSVM od Ředitelství silnic a dálnic ČR (692), Ministerstva zemědělství (549), Agentury ochrany přírody krajiny České republiky (297) a Institutu klinické a experimentální medicíny (199). Celkově se jednalo o 401 budov, 2 603 pozemků, devět věcných práv, dva nebytové prostory a pěstitelský celek. Nejvíce z předaných nemovitostí (17,2 %) se nachází v působnosti ÚP Plzeň a přes 16 % převáděných nemovitostí je v působnosti ÚP Hradec Králové. Z celkového počtu nemovitostí bylo již 228 bezúplatně převedeno, např. obcím nebo jiným státním institucím, které nemovitosti využijí ke své činnosti, a 38 nemovitostí bylo prodáno.

Další nemovitosti přebral ÚZSVM na základě § 19a zákona o majetku státu, tedy potřebné nemovitosti, u nichž bude ÚZSVM vykonávat správu. Jednalo se o devět nemovitostí (tři budovy a šest pozemků) v hodnotě 30,8 milionu korun. ÚZSVM převzal areál bývalé věznice od Okresního soudu v Uherském Hradišti. Dále od Generálního finančního ředitelství ÚZSVM převzal budovu bývalého Finančního úřadu v Blatné, kde následně přemístil Úřad práce z nájmu, a další nemovitosti převzal od Státního fondu kinematografie.

Inventura státních nemovitostí iniciovaná ÚZSVM odhalila 23 319 nepotřebných státních nemovitostí, z nichž by mělo být na ÚZSVM převedeno 16 700 - podrobnosti naleznete zde.

Příklady převzatých nepotřebných nemovitostí:
Převod areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti na ÚZSVM
ÚZSVM převzal od Správy státních hmotných rezerv rozsáhlý skladový areál u Rokytnice v Orlických hor
ÚZSVM převzal od Státní plavební správy administrativní objekt v Děčíně
ÚZSVM převzal od Zeměměřického úřadu nepotřebný majetek v Krkonoších
Pracoviště ÚZSVM v Novém Jičíně převzalo pozemky od Správy státních hmotných rezerv
ÚZSVM převzal v Bernarticích pozemek od policie
ÚZSVM v Klatovech převzal od Ředitelství silnic a dálnic do správy budovu poblíž centra města
ÚZSVM převzal administrativní budovu v Podbořanech
ÚZSVM na Ústecku získal nepotřebný majetek od organizačních složek státu a státních organizací
ÚZSVM převzal na Rychnovsku pozemky s bunkry někdejšího pevnostního opevnění
ÚZSVM převzal na Českolipsku, Liberecku a Lounsku nevyužitý majetek v hodnotě přes dva miliony korun

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama