Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2018 15:49:00

Štěch (ČSSD) nabádal na konferenci EU k navýšení rozpočtů na obranu

Štěch (ČSSD) nabádal na konferenci EU k navýšení rozpočtů na obranu

Milan Štěch zastupoval Senát na konferenci předsedů parlamentů zemí EU v estonském Tallinnu.

 Zúčastnilo se bezmála pět desítek šéfů parlamentních komor a také zástupci parlamentů kandidátských zemí, jako je Albánie nebo Makedonie. Hlavními tématy byla budoucnost EU a také evropská bezpečnost a obrana.

Předseda Senátu upozornil své kolegy, že nyní je třeba právě do obrany jednotlivých členských zemí a také do společných obranných projektů investovat více než v minulých letech.

„Po třech dekádách bez přímého ohrožení bezpečnosti občanů EU nastala nová situace. Změnila ji zejména anexe Krymu a také masivní příliv migrantů do Evropy. Právě v poslední době narostl požadavek občanů i politiků na navýšení rozpočtu na obranu jednotlivých členských zemí, v případě ČR na úroveň dvou procent HDP,“ uvedl Štěch, který se shoduje se svými kolegy v odmítavém postoji k opětovnému zavedení hraničních kontrol uvnitř EU.

Účastníci konference hovořili také o budoucnosti EU včetně rozšiřování o kandidátské země západního Balkánu. Tématem konference byla také situace po odchodu Velké Británie z Evropské unie nebo vytyčení vizí pro rozvoj EU v delším horizontu. Ve společném prohlášení předsedové parlamentů zdůrazňují společné evropské hodnoty a zavazují se k těsné spolupráci všech členů EU na úrovni parlamentů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama