JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2018 10:57:00

Advokát se zpronevěřil základnímu smyslu své práce

Advokát se zpronevěřil základnímu smyslu své práce

Ministr spravedlnosti podal kárnou žalobu na advokáta: účastnil se nezákonného nabízení oddlužovacích služeb

 Ministr spravedlnosti Robert Pelikán podal k České advokátní komoře kárnou žalobu proti advokátovi, který se podílel na činnosti společnosti, která nezákonně poskytovala služby v oblasti oddlužení. Přestože dohled nad advokáty přísluší České advokátní komoře, ministr využil svého práva podat na advokáta kárnou žalobu. Jedná se o historicky teprve druhou kárnou žalobu na advokáta podanou ministrem spravedlnosti.

Žalovaný advokát v nejméně 47 případech podal k insolvenčním soudům návrhy na povolení oddlužení, které v rozporu se zákonem nesepsal sám, ale tzv. „oddlužovací agentura.“ Přesto advokát následně za tyto návrhy nárokoval v insolvenčním řízení odměnu za jejich sepis a podání.

Podle zjištění ministerstva systém fungoval tak, že dlužník na základě internetové nabídky či na doporučení oslovil oddlužovací agenturu, které předal veškeré potřebné doklady k podání návrhu na povolení oddlužení a zaplatil tzv. administrativní poplatek ve výši od 4 000 Kč do 14 000 Kč. Následně tato agentura předložila dlužníkovi k podpisu plnou moc pro advokáta, který měl podle sdělení agentury návrh podat, jelikož ona k tomu není po novele insolvenčního zákona oprávněna. Agentura na základě podkladů od dlužníka sepsala návrh na oddlužení a zaslala jej advokátovi, který jej bez jakékoliv kontroly, někdy i za pouhých několik desítek minut, obratem přeposlal příslušnému soudu.

Advokát potom v rámci probíhajícího insolvenčního řízení uplatnil zákonnou odměnu ve výši 4 000 Kč, případně 6 000 Kč při společném návrhu manželů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama