MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2018 6:37:00

Opět pnutí v německé levici

Opět pnutí v německé levici

Minulý víkend proběhla v Berlíně »porada« asi 150 členů německé strany Levice (Die Linke) z celé Spolkové republiky.

Jejich společnou platformou je nespokojenost s vedením frakce Levice ve Spolkovém sněmu, tedy se Sahrou Wagenknechtovou a Dietmarem Bartschem.

Pokud se někomu zdálo, že vnitrostranické spory a ostré boje různých platforem jsou v Levici minulostí, bylo to opravdu jen zdání. Nespokojenci, jejichž hlavní mluvčí je bavorská poslankyně Spolkového sněmu Nicole Gohlkeová, prý chtějí »zaktivizovat levé křídlo« strany, učinit je akceschopným aktérem vnitrostranického dění a »určovat pozice«, přičemž Levice by se měla stát »sběrným levicovým hnutím«. Oponenti těchto kritiků ale namítají: vždyť takovým hnutím přece Levice je, což dokazuje její pevné ukotvení v různých celoněmeckých sociálních, mírových a jiných platformách.

Paradoxem je, že Sahra Wagenknechtová byla dlouhá léta doslova ikonou právě »levice v Levici«. Poté, co Gregor Gysi odešel v roce 2015 z funkce šéfa frakce Levice ve Spolkovém sněmu, vzniklo »dvojvedení« v osobách Sahry Wagenknechtové a Dietmara Bartsche. Vzhledem k tomu, že Sahra reprezentovala právě »levici« a Dietmar platformu Fórum demokratický socialismus, došlo takto nejen k symbolickému spojení doposud si konkurujících vnitrostranických směrů. Vedoucí tandem proto dostal označení »podkova«. Jenže došlo k tomu, že v posledním volebním období se ve frakci vedle »podkovy« vytvořila skupina kolem tandemu vedení stranického, představovaného »spolupředsedy« Levice Katjou Kippingovou a Berndem Riexingerem, která se staví proti vedení frakce a kritizuje zejména názory Sahry Wagenknechtové na uprchlickou politiku. Sahra totiž opakovaně prohlásila, že integrace uprchlíků nemůže být neomezená a musí být pro ně především vytvářena životní perspektiva v jejich domovských zemích. V této souvislosti také uvedla, že Levice by se měla snažit získat zpět voliče, kteří od ní přešli k Alternativě pro Německo (AfD).

Kritikové však jakékoli omezení týkající se uprchlíků odmítají. V březnu tohoto roku došlo také k tomu, že 25 poslanců frakce Levice ve Spolkovém sněmu (patřila mezi ně i Nicole Gohlkeová) se v otevřeném dopisu postavilo na stranu vedení Levice v jeho sporu s vedením frakce a vytklo Sahře Wagenknechtové »neintegrativní řídící styl«. Měla to být odpověď na předchozí Wagenknechtové kritiku, že strana, ve které neustále panují spory a interní třenice, není dobře vedena.

Rozpory v parlamentní frakci tak opět sílí a přelévají se do celé strany. Lze očekávat, že její červnový sjezd jimi bude výrazně poznamenán.

Jiří MAŠTÁLKA, poslanec Evropského parlamentu za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama