Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2018 8:35:00

V Novém Městě chceme obnovit stříbro strojírenského vzdělávání

V Novém Městě chceme obnovit stříbro strojírenského vzdělávání

V Novém Městě nad Metují se sešli ředitelé škol, výchovní poradci, zřizovatelé ale i starostové měst i regionální zaměstnavatelé.

Setkání se neslo v duchu nadcházejícího sloučení dvou zdejších škol, ze kterých od 1. 7. 2018 vzniká nový subjekt Střední průmyslová škola, Odborná škola a Základní škola, Nové Město nad Metují.

Do sálu novoměstské Pyramidy dorazila i náměstkyně hejtmana pro oblast školství Martina Berdychová. „Jsme skutečně na počátku něčeho nového a přistupujeme k tomu tak, že od 1. července stavíme novou školu. V Novém Městě nad Metují chceme obnovit to stříbro, které zde bylo, a tím byly strojírenské obory,“ řekla na úvod setkání náměstkyně Martin Berdychová a upozornila na obtížnost celého procesu, pro který je nezbytná podpora jak ze strany Královéhradeckého kraje, jakožto zřizovatele školy, tak i města, ale i rodičů a okolních firem.

„V Novém Městě nad Metují připravujeme pilotní projekt duálního vzdělávání, pro který jsme se inspirovali v Moravskoslezském kraji, ale i projekt konsorcia firem, který probíhá v Lanškrouně nebo Letohradě,“ pokračovala náměstkyně Berdychová, přičemž zmínila možnost zapojení firem a regionálních zaměstnavatelů, jejichž zástupci na setkání rovněž dorazili.

„Musíme hodit za hlavu to, jestli jsme byli pro, nebo proti slučování škol. Nyní je potřeba se dívat dopředu,“ připomněl starosta Nového Města Petr Hable nutnost spolupráce při budování nové novoměstské průmyslové školy.

Setkání se zúčastnil i starosta nedalekého Náchoda Jan Birke, který zavzpomínal na léta, která trávil coby student právě novoměstské průmyslové školy. Připomenul potřebnost technických oborů i jejich nízkou obsazenost napříč celým regionální středním školství. „To, co vzniká v Novém Městě, zaslouží respekt,“ zhodnotil Jan Birke.

Ředitelka školy Olga Talášková následně představila koncepci vznikající školy, která bude nabízet vzdělání v technických a společenských oborech zakončených maturitní zkouškou či výučním listem. Více informací o škole naleznete na www.skolynome.cz.

Přítomní zástupci regionálních zaměstnavatelů v závěru setkání představili své firmy a nastínili možnost vzájemné spolupráce se školou. Jana Hanušová z krajského Centra investic, rozvoje a inovací zde rovněž prezentovala Pakt zaměstnanosti, jehož signatářem je i Královéhradecký kraj, a jeho projekt Zaměstnaný absolvent, který studentům bezprostředně po absolutoriu nabízí odborné stáže ve firmách, které podpoří získání jejich prvních pracovních zkušeností. Více o tomto projektu se dozvíte ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama