Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2018 21:57:22

V České Lípě vzniká krajské centrum odborného vzdělávání

 V České Lípě vzniká krajské centrum odborného vzdělávání

Aktuálně kraj připravuje investice za téměř 10 milionů korun. Tisková zpráva Libereckého kraje

Nákup zemědělské techniky, zařízení biologické laboratoře, vybavení odborných učeben se zaměřením na gastronomii a výměna výtahů. Nejen to čeká Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště Česká Lípa v následujících měsících. V rámci projektu Libereckého kraje se z nich postupně stává regionální centrum odborného vzdělávání se zaměřením na služby. V regionu roste celkem osm takových center s různým zaměřením. V krajském rozpočtu je na ně vyčleněno přibližně 600 milionů korun.

V případě českolipské střední odborné školy a středního odborného učiliště nyní připravujeme čtyři výběrová řízení. Předpokládaná hodnota těchto zakázek činí bezmála 10 milionů korun. Finální částka vzejde z veřejné soutěže, která proběhne v následujících týdnech,“ říká statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová a dodává: „Na projekt Centra odborného vzdělávání Libereckého kraje služeb v České Lípě počítáme s celkovými výdaji ve výši 84,5 milionu korun. Většinu, tj. 69,9 milionu korun, chceme pokrýt prostřednictvím dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj.“

Na nákup dvouřádkového vyorávače brambor, návěsu na traktor, čelního nakladače a adaptéru, rozmetadla chlévské mrvy a jednorotorového mulčovače kraj počítá s částkou 795 tisíc korun. Vybavení biologické laboratoře bude podle předpokladů stát 862 tisíc korun a profesionální vybavení kuchyně pro budoucí kuchaře a další personál bezmála 2,1 milionu korun. Mimo projekt centra odborného vzdělávání školu čeká ještě obnova výtahů. Předpokládaná hodnota tří dosluhujících a dle norem nevyhovujících výtahů činí 6,2 milionu korun. Před dokončením je také projekt na zateplení fasád objektů v Lužické ulici.

Díky stavebním úpravám a rekonstrukci vybraných prostor školy by měl vzniknout společný, vzájemně navazující a komunikující areál. Součástí projektu je vybudování nových učeben pro jazykové, počítačové a odborné vzdělávání. Učebny odborného výcviku budou vybavené špičkovým zařízením, které odpovídá současným trendům v daných oborech. Termín dokončení celého projektu je v prosinci 2018.

„Štěstí přeje připraveným a pro absolventy škol to platí dvojnásob. V krajských centrech odborného vzdělávání jim chceme poskytnout kvalitní vzdělání zaměřené především na praxi. Po tom také volají zaměstnavatelé, které trápí nedostatek kvalifikované pracovní síly,“ vysvětluje náměstkyně Volfová a doplňuje: „Kraj počítá s vybudováním osmi center za přibližně 600 milionů korun. Tato investice představuje pro tento rok jednu z  nejvýznamnějších položek krajského rozpočtu.“

Krajská centra odborného vzdělávání s různým zaměřením postupně vznikají na středních školách v Liberci, Vysokém nad Jizerou, Frýdlantu, Kamenickém Šenově, Jablonci nad Nisou, Turnově a na dvou školách v České Lípě. Druhou zapojenou školou je Střední průmyslová škola Česká Lípa, v níž budou modernizovány odborné učebny a dílny. „V případě, že by kraj nestihl vyčerpat dotace nebo z nich nemohl uhradit některé dílčí části projektů, je připraven použít vlastní zdroje,“ uzavírá náměstkyně. Informace o jednotlivých centrech odborného vzdělávání v kraji najdete ZDE.

Každý měsíc se setkává projektový tým složený ze zástupců kraje, krajského úřadu a především ředitelů škol, kde odborná centra vznikají. „Řešíme průběh výběrových řízení, případné komplikace a samozřejmě dodržování harmonogramu na jednotlivých stavbách. Aktuálně se sejdeme v pátek 11. května,“ dodává rovněž náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama