Ing. Bc. Martin Hyský

  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2018 19:43:00

Rozmnožením kůrovce může vést ke zničení lesa v širokém okolí

Rozmnožením kůrovce  může vést ke zničení lesa v širokém okolí

Nezpracované polomy ohrožují zdravé lesy nejen na Vysočině.

Od vichřice Herwart se přes Vysočinu přehnal už několikrát bořivý vítr a polomy vzniklé v lesích zůstaly na mnohých místech doposud nezpracované. Právě nezpracovaná dřevní hmota se stala obrovským nebezpečím. Pozdní zpracování polomů představuje doslova pohromu, protože reálně hrozí namnožení kůrovců. „Ten, kdo doposud tuto nahodilou hmotu nezpracoval, vystavil lesy vlastní, ale i sousedů v širokém okolí významnému ohrožení. Je nezbytné, aby byly vývraty a zlomy ihned z lesa odvezeny ke zpracování. Pokud není možný odvoz, měly by být na místě asanovány, a to buď chemicky nebo mechanicky takzvaným odkorněním“, uvedl Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Není přijatelné, aby ten, kdo nemá možnost ihned z lesa dřevo z polomů odvést za účelem vlastního využití, případně prodeje, tento závažný problém neřešil. Jeden nezpracovaný strom může totiž znamenat vznik kůrovcového kola velikosti až desítek stromů. „Je to obrovská hrozba, která může zničit do té doby zdravý les. Rozmnožením kůrovce v doposud bezproblémovém lese může vést ke zničení lesa v širokém okolí vývratů či zlomů. Nyní je období, které může rozhodnout osud nemalé výměry lesů,“ dodal radní Hyský.

Pro snadnější asanaci na místě je vhodné strom odvětvit, rozmanipulovat – rozřezat na kratší sekce a ošetřit ze všech stran vhodným insekticidem nebo ze všech stran provést odkornění. Správnost postupu je vždy třeba konzultovat s příslušným odborným lesním hospodářem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama