Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2018 10:24:00

Nesouhlasíme s rušením matrik v malých obcích

Nesouhlasíme s rušením matrik v malých obcích

KDU-ČSL chce zabránit záměru ministerstva vnitra, podle kterého by se měly od příštího roku zrušit matriky v malých obcích.

KDU-ČSL chce zabránit záměru ministerstva vnitra, podle kterého by se měly od příštího roku zrušit matriky v malých obcích. Týká se to asi třetiny z celkového počtu – tedy více než 400 matrik. Nesouhlas vyjádřil svým usnesením celostátní výbor KDU-ČSL, který se sešel v úterý 15. května.

Podle předsedy poslaneckého klubu lidovců Jana Bartoška bude výsledkem rušení matrik poškození obyvatel venkova a malých měst. „V podstatě skončí to, co dělá obec obcí. Když máte v obci matriku, tak můžete oddávat, vyřizovat úmrtí či zapisovat narozené děti,“ okomentoval Bartošek.

Dále dodal, že lidé by tak museli jezdit do kilometry vzdálených měst, aby si tyto základní záležitosti mohli vyřídit: „KDU-ČSL proto chce, aby stát nacenil výkon státní správy, případně snížil svůj příspěvek na tuto činnost. Rozhodně ale není řešením nekoncepční a nepromyšlené rušení matrik na malých obcích.“

Ministerstvo vnitra chce zrušit matriky, v rámci kterých úředníci provedou méně než 20 úkonů za rok. Zároveň musí být v dosahu 20 kilometrů od obce jiný úřad. Vnitro tvrdí, že tímto krokem uspoří 150 milionů korun. „Tato úspora je naprosto zanedbatelná ve srovnání s tím, kolik komplikací to lidem v malých městech přinese – především starším. A taky těm, kteří už teď bojují se svým rozpočtem a ještě budou muset platit za to, aby si mohli dojet na úřad,“ uzavřel Bartošek. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama