Ing. Petr Šilar

  • KDU-ČSL
  • Ústí nad Orlicí
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2018 17:25:00

Není všechna pravda, co velký pán pleskne

Není všechna pravda, co velký pán pleskne

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí podpoří senátora Jiřího Šestáka a jeho přípravu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí podpoří senátora Jiřího Šestáka a jeho přípravu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Novinářům to řekl předseda klubu Petr Šilar. Sami lidovci i jejich senátorský klub už podání ústavní stížnosti avizovali, a to v případě, že v dohledné době nedojde ke vzniku vlády s důvěrou.

„My ty připomínky vůči panu prezidentovi máme častěji - když se ukáže, že je „pan císař nahý“, tak je to potřeba říct. Pan prezident má rád bonmoty, takže já připomenu jednu lidovou moudrost: Není všechno zlato, co se leskne, a není všechna pravda, co velký pán pleskne,“ konstatoval senátor Petr Šilar.

O ústavní stížnosti na prezidenta Miloše Zemana už lidovci sami uvažují. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je totiž dlouhodobé vládnutí kabinetu bez důvěry Sněmovny neudržitelné a proti duchu ústavy. "Myslím, že pokud by dál tato situace pokračovala, tak prezident republiky jednat bude, protože pak už to je skutečně zralé na ústavní žalobu," sdělil Bělobrádek médií minulý měsíc po schůzce s prezidentem.

Pozměňovací návrh zákona o střetu zájmů

Senátoři se také zabývali pozměňovacím návrhem zákona o střetu zájmů. K tomuto tématu se vyjádřil senátor Jiří Carbol, který informoval o podpoře změny zákona o střetu zájmů, který se obrátil proti starostům a zastupitelům. Zmínil také dvě zlepšení, která by tato novela měla přinést. Za prvé - starostové a členové zastupitelstev, kteří za svou funkci neberou plat, nebudou muset zveřejňovat na internetu svá přiznání. Za druhé, kdokoliv se bude chtít informovat ohledně jejich majetků, bude muset podat žádost. V praxi to znamená, že sami starostové a zastupitelé se dozvědí, kdo se o jejich majetkové poměry zajímá.

„Chceme přispět k tomu, aby se narovnalo prostředí, abychom nesrovnávali bohaté miliardáře, kteří ovládají velký svět médií s malým radním či starostou, který je neuvolněný a za svou funkci nepobírá žádný plat,“ dodal senátor Carbol.

Zákon o vodách

O možnosti efektivního vodního hospodářství mluvila senátorka Jitka Seitlová: „Není možné odkládat kroky, které by vedly ke smysluplným opatřením zabraňujícím tomu, aby voda rychle odtékala, abychom s  vodou hospodařili rozumně a abychom ji neznečišťovali. Chceme, aby stát měl možnost úhrady nákladů, které jsou určeny na stavebně-technická opatření, včetně těch proti suchu. Chceme, aby už teď vláda zahájila opatření, která jsou nezbytná. Nemáme na co čekat. Změny a sucho pokračují rychleji, než jsme si mysleli. Tichý boj o vodu se již vede.“

Ústavní stížnost  proti „bezdávkovým zónám“

Se zásadním tématem tzv. bezdávkových zón a eliminace obchodníků s chudobou vystoupila senátorka Renata Chmelová. Impulsem bylo Kladno, jež vyhlásilo celé město jako bezdávkové místo. Zón tohoto typu je momentálně celkem 27.

„Krajský soud v Praze, který posuzoval stížnost vlastníků nemovitostí v Kladně, řekl, že toto ustanovení v zákoně o hmotné nouzi je proti ústavnímu pořádku. Sám chtěl podat ústavní stížnost na jeho zrušení. Když zjistil, že my jako senátoři jsme to již podali, tak se připojil jako vedlejší účastník řízení. Ustanovení totiž problémy neřeší, ale jen přesouvá jinam. Důkazem je to, že obchodníci s chudobou prodávají byty v těchto zónách a rychle skupují byty tam, kde tyto zóny ještě vyhlášeny nejsou. Očekáváme nyní rozhodnutí Ústavního soudu ČR,“ uvedla senátorka Chmelová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama