Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2011 18:40:00

Spekulace vlády o konci nadzvukového letectva jsou nepřijatelné

Spekulace vlády o konci nadzvukového letectva jsou nepřijatelné

Informace dnešních médií o tom, že vláda P. Nečase a ministerstvo obrany nyní překvapivě zjišťují, že možná do budoucna nebudou mít peníze na nákup či pronájem stíhacích letounů, považuji za další důkaz zcela nekoncepční práce ministra A. Vondry.

Potvrzují se tak bohužel varování ČSSD o tom, že tzv. Bílá kniha obrany je spíše než uceleným koncepčním dokumentem hezkým slohovým cvičením ministra Vondry, které je ale absolutně mimo reálný ekonomický rámec rozpočtu resortu obrany.

Vláda P.Nečase, která se ve svém programovém prohlášení, s kterým přebírala vládní odpovědnost, jasně zavázala k tomu, že „..zajistí, že bude odpovídajícím způsobem dlouhodobě zabezpečena ochrana vzdušného prostoru ČR v segmentech systémů průzkumu, aktivních prostředků i systémů velení a řízení..“, nyní popírá sama sebe a spekulacemi o vyřazení stíhacích letounů ukazuje, že bezpečnost naší země není zřejmě její prioritou.

Snaha vlády P. Nečase plakat nad tím, že na dostatečnou obranu naší země nemá dostatek finančních prostředků, je pak zcela falešná a nepřípustná. Byla to právě pravicová vláda Mirka Topolánka, ve které seděl coby ministr i současný premiér Petr Nečas, která provedla pro stát velmi nevýhodný nákup letounů CASA, jež provází korupční podezření a kde se měly údajně ztratit miliardy korun. Snaha současné pravicové vlády se z této odpovědnosti vyvázat, je pak nepřijatelná. ČSSD proto iniciovala mimořádnou schůzi Sněmovny, kde chce mimo jiné jasnou informaci od současného ministra Vondry o tom, jak se vyšetřování tohoto miliardového tunelu vyvíjí.  

ČSSD zásadně odmítá to, aby vláda P. Nečase řešila svoji neschopnost konsolidovat veřejné rozpočty tím, že bude hazardovat se zabezpečením obranyschopnosti naší země, porušovat mezinárodní závazky ČR a plošně škrtat peníze na obranu, včetně stíhacích letounů. Musím upozornit, že úvahy o případném zrušení nadzvukového letectva v souvislosti s výraznou úsporou v rozpočtu mohou být navíc poněkud zavádějící, protože ČR si i přesto bude muset zajistit ochranu svého vzdušného prostoru letouny spojeneckých sil, což také nebude zadarmo.

ČSSD proto apeluje na premiéra Petra Nečase, aby zajistil, že vláda bude v otázce další budoucnosti českého nadzvukového letectva jednat i s politickou opozicí, neboť tato problematika dalece přesahuje funkční období této vlády.

Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama