Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2011 9:28:29

K čemu a hlavně komu bude sloužit Úřad práce ČR

K čemu a hlavně komu bude sloužit Úřad práce ČR

Pan minstr J. Drábek představil nově budovaný Úřad práce ČR jako krok ke zvýšení efektivnosti a zlevnění činností.

Přesto, že zřízení tohoto úřadu odmítl senát i prezident, vládní koalice jeho zřízení schválila. A to přesto, že návrh šel proti smyslu reformy veřejné správy a kdy návrh sníží kvalitu a zejména dostupnost veřejné služby pro ty nejpotřebnější.

Je nutno se ptát k čemu a hlavně komu tedy bude sloužit nový centrální úřad. Není totiž pravdou, že převod zprostředkování zaměstnání na soukromé agentury práce bude levnější. Právě naopak, protože soukromá agentura bude tuto činnost vykonávat minimálně třikrát dráž. Další věcí je tzv. sdílené zprostředkování zaměstnání plánované přes Czech pointy. Je opravdu otázkou jak tento systém bude efektivní a funkční, když má stát 400 milionů korun. Jde spíše o zadávání lukrativních státních zakázek ve prospěch lidí, kteří jsou navázány na Hospodářskou komoru. Od vzniku ÚP ČR byla vypsána výběrová řízení na veřejné zakázky ve výši téměř jedné miliardy korun bez DPH. Zakázky malého rozsahu jsou vyhlašovány na agendy, které dříve zajišťovali a nadále mohli zajišťovat zaměstnanci úřadů práce.

Jistě bude zajímavé srovnání výše finančních prostředků, které šly do úřadů práce před a po vzniku ÚP ČR, včetně nákladů na ty činnosti, které budou zajišťovat soukromé subjekty. Nový zákon o sociálních službách a hmotné nouzi převádí některé výplaty sociálních dávek na úřady práce. Přitom se zredukoval počet zaměstnanců úřadů práce téměř o třetinu. Řada zástupců městských úřadů i zaměstnanci ÚP ČR upozorňují na nebezpečí, že technický průběh převodu těchto agend již přímo ohrožuje schopnost státu garantovat výplatu těchto dávek a příspěvků po 1. lednu 2012. Ale pokud je tomu tak, pak ÚP ČR nebudou dobře sloužit ani lidem pobírajícím dávky v hmotné nouzi, příspěvku na péči a dávek sociální péče pro osoby se zdravotním postižením. O zhoršení dostupnosti této služby pro občany ani nemluvě.

Prosazování karty sociálních systémů ministerstvem práce a sociálních věcí jasně ukazuje na střet zájmů pana ministra J. Drábka. Nejenže karta bude pro příjemce sociálních dávek dražší, nepohodlná a se zvýšenými riziky, ale ona nebude ani generovat úspory v souvislosti s platbami České poště. Je také zajímavé vědět, že první elektronické účtenky byly v tuzemsku zavedeny projektem iDTAX, kterou provozuje Mezinárodní obchodní komora (ICC ČR). Se společností iDTAX byl personálně svázán nejen pan ministr, ale i jeho první náměstek a dlouholetý spolupracovník V. Šiška.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama