Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2018 6:36:00

KSČM: Sudetoněmecký landsmanšaft nebude diktovat České republice

KSČM: Sudetoněmecký landsmanšaft nebude diktovat České republice

Stanovisko Výkonného výboru ÚV KSČM ze dne 24. května 2018

 S vážnými obavami sleduje Komunistická strana Čech a Moravy vzrůstající požadavky Sudetoněmeckých krajanských spolků vůči České republice. Kriticky vnímá skutečnost, že tyto požadavky jsou pozitivně přijímány významnou částí některých pravicových stran a řadou jejich politických představitelů. Tento proces byl žel legalizován předchozí vládou, jejím místopředsedou a předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem a také předchozím ministrem kultury Danielem Hermanem z téže politické strany.

Požadavky Sudetoněmeckého landsmanšaftu tlumočené Berndem Posseltem, pod záminkou tzv. usmíření, nepřispívají k přátelským vztahům mezi českým a německým národem. KSČM rozhodně odmítá výroky o neplatnosti našich zákonů - tzv. »Benešových dekretů«. Nevidíme žádný důvod řešit otázky německého obyvatelstva odsunutého po druhé světové válce na základě Postupimských dohod z Československé republiky. Neshledáváme ani žádný důvod, aby minulost komplikovala naše současné vztahy jak se SRN, tak jeho spolkovou zemí Bavorsko. Excesy, které proběhly v souvislosti s poválečným odsunem, nebyly správné. Byly však reakcí na utrpení českého národa z doby německé okupace, na němž se podíleli i sudetští Němci. Samotný proces vysídlení KSČM považuje za mezinárodně právně adekvátní a spravedlivý. Neshledáváme ani žádný důvod k neustále vznášeným majetkovým požadavkům ze strany Sudetoněmeckých krajanských sdružení, které v budoucnu mohou přerůst v otevřené územní požadavky vůči České republice.

KSČM chce, aby německý a český národ žily v trvalém míru. Odmítáme proto záměr vyjádřený Berndem Posseltem uskutečnit v nadcházejících letech sraz Sudetoněmeckého landsmanšaftu na území České republiky, který nemůže být aktem usmíření, ale politického revanše. Vyzýváme proto vládu naší země, aby toto nepřipustila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama