ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2011 9:02:00

...rozhodujeme bez ideologie

...rozhodujeme bez ideologie

Nevím, kdo všechno se sejde stránce Hospodářských novin, aby prezentoval své názory na první, ryze pracovní verzi aktualizace Státní energetické koncepce.

Vím ale, že všichni budou naprosto přesvědčeni o své pravdě, lhostejno, zda jde o pravdu motivovanou ideologicky, očekáváním zisku nebo kdovíjak jinak.

Takových subjektivních pravd se nám tak jistě sejde hned několik a už z toho plyne, že jedna objektivní pravda neexistuje. Pak nám ale nezbývá než přemýšlet, podle čeho jiného můžeme projektovat energetickou budoucnost České republiky.

Nesmíme zruinovat lidi ani firmy

V první řadě zde máme předpoklad, že úkolem energetiky je dodávat občanům, institucím a podnikatelským subjektům různé druhy energie k naplnění jejich potřeb. Samozřejmě v patřičné kvalitě (s příslušnými technickými parametry) a dostatečně spolehlivě (bez poruch v zásobování, a to i v případě mimořádných okolností různého druhu).

Stejně nepochybný je druhý předpoklad, že bychom měli energetickou politikou v maximální míře limitovat dopady zásobování energiemi na hrubý domácí produkt, zejména pokud jde o dopady do obchodní bilance. Jinými slovy, domácí zdroje mají plus oproti zdrojům dováženým.

Do třetice existuje oprávněný předpoklad veřejnosti, že dodávané energie nezruinují rodinné ani firemní rozpočty. Neboli musíme usilovat o minimalizaci negativních vlivů na konkurenceschopnost, protože energetika bořící konkurenceschopnost by nám vlastně k ničemu nebyla.

Koneckonců je logickým požadavkem také splnění existujících mezinárodních závazků například (a především) v oblasti emisí.

Jak se na takový přístup budou dívat jednotlivé zájmové skupiny? Už u předpokladu kvality a spolehlivosti se oprávněná očekávání veřejnosti míjejí s chimérickými představami o masovém nasazení zdrojů, jejichž produkci nelze plánovat (vítr) nebo řídit (slunce). Úvaze o preferenci domácích zdrojů budou tleskat teplárníci a uhlíři, plynaři se proti ní naopak budou vymezovat. A tak dále.

Nakonec rozhodne vláda

Abychom mohli vést jakoukoli podobnou diskusi, musela vzniknout první verze materiálu s několika možnými scénáři. Pracovali jsme na ní uvnitř MPO dlouho, načež jsme o ní minulý týden poprvé diskutovali v Radě vlády pro energetickou a surovinovou strategii. S potěšením mohu konstatovat, že šlo o diskusi s odbornými argumenty, nikoli ideologickou.

Takovou diskusi vítám a rád ji povedu. Ale nakonec stejně přijde okamžik, kdy bude muset vláda za některou z možných variant převzít politickou odpovědnost. Vláda. Nikoli lidé motivovaní – jakže jsem to napsal na začátku? – ideologicky, očekáváním zisku nebo kdovíjak jinak.

Ing. Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu

Vyšlo v Hospodářských novinách
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama