Mgr. Radek Vondráček

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2018 9:09:00

Vondráček (ANO) přijal tři členy "osmi statečných"

Vondráček (ANO) přijal tři členy "osmi statečných"

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček přijal v prostorách své kanceláře tři členy "osmi statečných“ Pavla Litvinova, Taťánu Bajevovou a Viktora Fajnberga.

 Skupina, pro niž se vžilo označení "osm statečných", měla odvahu na moskevském Rudém náměstí 25. srpna 1968 uspořádat demonstraci pod heslem „Za naši a vaši svobodu“ na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Při příležitosti 50. výročí Pražského jara jim ministr zahraničních věcí ČR udělí vyznamenání Gratias agit.

Radek Vondráček předal milým hostům pamětní medaile, poté okomentoval historické souvislosti: "Varšavská smlouva byla pravděpodobně jediným paktem v moderních dějinách lidstva, který napadal svoje vlastní členské státy. Narodil jsem se v Československu až po invazi vojsk, v době jejich "dočasného pobytu", který skončil až po kolapsu komunistických režimů a Sovětského svazu. Invazí do Československa se sovětský režim historicky zkompromitoval. Odvaha "osmi statečných" ukázala, že jsou lidé, kteří se nesmířili se systémem, komunismus u nich nedokázal vymazat odvahu ke svobodnému myšlení a k solidaritě. Chtěl bych jim touto cestou poděkovat za to, co učinili pro naši svobodu a pro rychlejší pád komunismu v Evropě."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama