ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2011 13:14:59

Uctění památky českých odbojových hrdinů

Uctění památky českých odbojových hrdinů

Pan poslanec Ing. Miroslav Jeník se v pondělí 12. 9. 2011 zúčastnil pietních aktů u pamětních desek českých hrdinů 20. století, kteří bojovali proti totalitním režimům.

Uctění památky obětí se konalo ve spolupráci Společnosti Václava Morávka, města Kolín, města Lošany a Armády ČR. První pietní akt se uskutečnil v Kolíně u pamětní desky in memoriam brigádního generála Václava Morávka. Druhý pietní akt proběhl u památníku in memoriam generálmajora Josefa Mašína v nedalekých Lošanech. Václav Morávek i Josef Mašín zcela nekompromisně bojovali proti nacismu. Jejich odhodlání si zaslouží velký obdiv a úctu, neboť za svobodu a demokracii zaplatili cenu nejvyšší, položili za ni vlastní životy.

Pietního aktu se vedle pana poslance Jeníka zúčastnili starostové města Kolín a Lošany, místopředseda senátu Přemysl Sobotka, kolínský senátor Pavel Lebeda, ministra vnitra Jan Kubice, ministr obrany Alexandr Vondra, armádní generálové, vojenští přidělenci USA, Velké Británie a Francie, zástupci velvyslanectví, ústavu pro studium totalitních režimů, konfederace politických vězňů a další.

Uctění památky českých hrdinů se zúčastnili i jejich rodinní příslušníci. Nechyběla tak paní Zdena Mašínová, dcera generála Josefa Mašína, Sandra Mašínová, jeho vnučka či Jaroslava Karbanová, neteř generála Václava Morávka.

Po poležení květin a věnců u pamětních desek Václava Morávka v Kolíně a Josefa Mašína v Lošanech, zazněla řada projevů, ve kterých byla připomenuta odvaha a životy všech, kteří bojovali proti teroru. Poté byly na jejich počest za skladby Johna Newtona „Amazing grace“ vystřeleny Armádou ČR tři čestné salvy.  Odpoledne strávené v Kolíně a Lošanech bylo velmi emotivní pro všechny zúčastněné.

„Dnes si zde připomínáme odbojovou činnost nejvýznamnějších členů československého protinacistického odboje. Na hrdiny, kteří bojovali za svobodu a demokracii, ať již proti nacismu či později komunismu, je třeba nezapomínat. Vždyť české dějiny nemají větší hrdiny než ty, kterým dnes skládáme úctu. V Kolíně i v Lošanech jsem již po několikáté a budu zde i za rok,“ řekl Ing. Miroslav Jeník poslanec Parlamentu ČR.

Totalitní režimy 20. století mají v Evropě na svědomí velké množství obětí. Lidé, kteří se těmto zločinným režimům postavili a s vědomím velkého rizika proti nim bojovali, patří velká čest a úcta. Josef Mašín po nepředstavitelném utrpení ve vězení zemřel se zvoláním: „Ať žije Československá republika.“ Ať tedy Česko a Slovensko žije se vzpomínkou na své hrdiny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama