Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2011 9:33:52

ČSSD vystupuje proti likvidaci základních uměleckých škol

ČSSD vystupuje proti likvidaci základních uměleckých škol

Jako stínový ministr školství jsem vážně znepokojen plány ministra Josefa Dobeše, který chce plánovanou změnou financování regionálního školství de facto zlikvidovat kvalitu a dostupnost základního uměleckého vzdělávání v naší zemi.

Ministr Dobeš hrdě pokračuje ve vládní politice nesmyslných plošných škrtů. Jeho plán tak počítá s tím, že dosavadní státní podpora základních uměleckých škol bude z velké části zrušena a vše svým dětem zaplatí rodiče. Již dnes se rodiče podílejí na financování základního uměleckého vzdělávání a pokud dojde k navýšení tohoto podílu, stane se toto vzdělávání nedostupné pro děti z celé řady rodin. Jde tak o další nehorázné vytahování peněz z kapes našich občanů i v tak citlivé oblasti, jako je vzdělávání a volnočasové aktivity našich žáků a studentů. Zatímco na jedné straně tak Dobešovo ministerstvo rozhazuje miliony korun za zcela zbytečné externí právní služby či nesmyslné expertízy, na straně druhé omezuje rozvoj a podporu žáků a studentů v umělecké oblasti, na které nemá peníze. To vše ve stínu miliard korun, které jsou pro školství připraveny z fondů EU a které Dobešovo ministerstvo neumí nijak efektivně čerpat.

Jsem přesvědčen o tom, že každá rozumná a skutečně společensky zodpovědná vláda má podporu vzdělanosti jako jednu z hlavních priorit, uvědomuje si důležitost konkurenceschopnosti a návratnosti této investice do budoucna.

Vláda Petra Nečase a ministr Dobeš nám všem ale každý den dokazují, že oblast školství je pro ně jen obtížné břemeno, které se nevyplatí jakkoli podporovat, pro které je zbytečné čerpat peníze z fondů EU a které je nejlépe co nejdříve zprivatizovat.

ČSSD zásadě protestuje proti likvidačnímu způsobu, který ministr Dobeš v oblasti základních uměleckých škol zvolil. Jsem přesvědčen, že destruktivní politika současné vlády skutečně ohrožuje další existenci tohoto druhu vzdělávání. Budu proto v nejbližší době iniciovat schůzku se zástupci Asociace základních uměleckých škol, abychom společně hledali řešení této kritické situace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama