ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2018 20:48:00

Zastavil jsem experiment v podobě sloučených nemocnic

Zastavil jsem experiment v podobě sloučených nemocnic

Senátor a krajský zastupitel Ivo Valenta zastavil slučování nemocnic ve Zlínském kraji. Doufá, že ne jen pro tuto chvíli, ale definitivně. Na pondělním zasedání krajského zastupitelstva totiž navrhl vyřazení projednávání předložené koncepce nemocnic.

 A jeho návrh podpořila většina přítomných zastupitelů.

„Na podzim tomu budou již dva roky od doby, kdy získal Zlínský kraj nové politické vedení. V tuto chvíli je to již více než rok od chvíle, kdy do čela nemocnic usedlo nové představenstvo. Stále jsme se však nedočkali kvalitní a erudované koncepce budoucnosti nemocnic ve Zlínském kraji. Na pondělním zasedání zastupitelstva Zlínského kraje nám byl předložen další ze série nekvalitních a povrchně zpracovaných materiálů. Stále tak neexistuje řádně zpracovaná a oponovaná koncepce. Mimořádně špatná je také úroveň komunikace tohoto tématu s odbornou i laickou veřejností. Navíc tento materiál obsahuje spoustu velmi diskutabilních věcí, jako je fúze nemocnic nebo výstavba zbrusu nové nemocnice na utajeném místě,“ uvedl Ivo Valenta, krajský zastupitel a slovácký senátor, a doplnil: „Mám velkou obavu, že by schválením tohoto materiálu došlo ke zhoršení kvality a dostupnosti poskytované zdravotní péče ve Zlínském kraji, proto jsem navrhl úplně vyřadit tento bod z programu zasedání zastupitelstva a tedy nedovolit jeho schválení.“

Podle senátora Valenty musí být centrem zájmu zastupitelů především pacient, nikoliv forma řízení a organizace nemocnic. „Při mé minulé návštěvě v KNTB jsem byl přímo šokován absolutně nedůstojnými podmínkami v ponurých a přeplněných prostorách interního oddělení, kde polehávali pacienti na pojízdných lůžkách a čekali, co s nimi bude. O tom, co jsem se dozvěděl od zdravotních sester, lékařů nebo na odborných konferencích, bych pak mohl mluvit hodně dlouze a emotivně. Pacienty nezajímá naše „fúze - nefúze“, ale jejich zdraví a kvalita léčby. O tom se tady konečně začněme bavit, protože podmínky pro naše pacienty jsou především v této nemocnici, například na uvedeném oddělení, přímo katastrofální!“ apeluje senátor Valenta.

„Jako podnikatel, který má ve svém portfoliu desítky samostatných obchodních společností, odmítám model organizace a řízení prostřednictvím jedné megalomanské firmy. Kdybych všechny mé společnosti měl nacpat „fúzí“ do jednoho pytle a někdo mi tvrdil, že to bude fungovat líp a efektivněji, hnal bych takové rádce doslova „sviňským krokem“. Sám takovému modelu řízení nevěřím a nebudu jej proto podporovat ani v případě krajských nemocnic,“ dodal.

Senátor Ivo Valenta zároveň vyzval hejtmana i Radu Zlínského kraje k podpoře jeho nové iniciativy, která spočívá v podání Ústavní stížnosti. Na jejím základě očekává od Ústavního soudu zrušení nespravedlnosti a nerovnosti v zákonech, na základě kterých dochází celé roky k viditelné diskriminaci pacientů ze Zlínského kraje, a to v souvislosti se špatně nastaveným systémem úhrad za poskytovanou zdravotní péči v krajských nemocnicích.

Více k tomuto tématu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama