Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2011 13:05:00

Šluknovský výběžek není žádná popelka

Šluknovský výběžek není žádná popelka

Situace na Šluknovsku ještě zdaleka není vyřešená a už se rozmáhá nový sport – hledání viníka.

Nyní se aktuálně v hledáčku mediálních ostrostřelců ocitl Ústecký kraj, který údajně situaci ve výběžku podcenil a hlavně podfinancoval. Těžko říci, kde se tahle informace vzala, když například služby sociální prevence pro oblast Šluknovska byly v rámci Individuálního projektu Ústeckého kraje zadotovány částkou 45 milionů korun. Neřekla bych, že je to zrovna málo peněz.

Ústecký kraj také aktualizoval Strategii prevence kriminality Ústeckého kraje a program prevence kriminality. Program prevence kriminality je určen pro obce a města, která mohou žádat příspěvek na své projekty. Jedná se o účelovou dotaci z rozpočtu ministerstva vnitra a její získání je podmíněno splněním kritérií nastavených ministerstvem.  Při schvalování dotace Ústeckým krajem vždy záleží na vhodnosti a kvalitě předkládaných projektů. Během tříleté existence tohoto programu takto získal Rumburk 555 tisíc korun, Varnsdorf 327 tisíc, Šluknov 110 tisíc a Krásná Lípa 178 tisíc korun. Všechny peníze šly na preventivní projekty a práci s dětmi a mládeží.

Ústecký kraj navíc ze svého rozpočtu dává ročně milion korun na program primární prevence. I zde rozhoduje o přidělení dotace kvalita projektu. Celkově získal doposud okres Děčín na 16 projektů přes 200.000 korun, což je ze všech okresů nejvíce.

Z dotačních titulů Ústeckého kraje šla od roku 2008 na Šluknovsko již téměř miliarda korun a to na opravu komunikací, ale i na rekonstrukce škol a podobně. Řekla bych, že je částka poměrně výrazná. Šluknovsko není v Ústeckém kraji žádnou popelkou a peníze, jejichž tok může kraj ovlivnit, do výběžku přicházejí. Zda je dokážou příslušné obce získat, a především smysluplně čerpat, je věc jiná.

Přijde mi smutné, že navzdory těmto zcela jednoznačným číslům je Ústecký kraj zcela nesmyslně napadán, že se k obcím ve Šluknovském výběžku chová macešsky a soustavně celou oblast podfinancovává. Skoro jako by někdo chtěl z neblahé situace vytřískat nějaké ty politické body. Bohužel získáváním laciných politických bodů se situace na severu nevyřeší.


Řešení celého problému však nespočívá ani v pouhém dalším pumpování peněz na Šluknovsko, ale v komplexním přístupu. Podle mého je potřebná zejména změna legislativy a s tím spojená změna v přístupu lidí, kteří si musí uvědomit, že jsou za svůj osud zodpovědní zejména oni sami.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama