Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2011 15:57:02

Kalousek popřel smysl vládní důchodové reformy

Kalousek popřel smysl vládní důchodové reformy

Na včerejší tiskové konferenci představil ministr financí Miroslav Kalousek plánovanou emisi státních dluhopisů, které budou moci nakupovat i občané. Překvapivou informací je výnos těchto státních dluhopisů, které stát občanům nabízí.

Výnosy dluhopisů budou začínat od 0,85 % a končit mají na 6 % podle typu dluhopisu a délky splatnosti. Kdo si tak například koupí kuponové dluhopisy za tisíc korun, dostane po prvním roce na úrocích 8,50 Kč, bez srážkové daně. V druhém roce 15 Kč a v posledním roce dostane tisícovku zpět a navrch 60 Kč,“ říká ministr Kalousek. Vzhledem k tomu, že úroky nejsou každý rok stejné, dosahuje efektivní úrok jen 3,09 % ročně.

 Není to tak dlouho, co nás při obhajobě penzijní reformy a plánovaného opt-outu ministr Kalousek přesvědčoval, že při zavedení druhého pilíře budou občané moci investovat do soukromých penzijních fondů, které v nejkonzervativnější variantě budou nakupovat jen české státní dluhopisy.

 „Pokud tak budou činit a ministr financí bude nabízet výnos z těchto dluhopisů od 0,85 % či okolo 3 % jako nyní, pak při inflaci, která se v posledních dvou letech pohybuje mezi 1,5 % až 2 % ročně (v roce 2008 například 6,3 %), a při započítání ročních režijních nákladů daného fondu bude mít občan v lepším případě výnos nula, v horším o část peněz přijde. A to jsme u varianty, u které ministr financí garantoval před kamerami, že občan tratit nebude. Nyní fakticky přiznává, že bude,“ upozorňuje místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

 Dále je zde velké riziko dodatečného uvalení vyšší daně na výnos z dluhopisů, jak Nečasova vláda ukázala v případě stavebního spoření.

 V takovém případě Marian Jurečka radí: „Jako lepší investici pro české domácnosti lze tedy označit např. listopadový nákup velkého množství dětských plen, které od 1. ledna 2012 výrazně podraží díky zvýšení DPH. Domácnosti mají v průběhu tří měsíců jistý výnos minimálně 4 %. Pokud nakoupí i na rok 2013, je zhodnocení minimálně 7,5 %! To je investice, o jejímž znehodnocení rozhodne přímo její investor!“
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama