ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2011 16:32:51

Bezpečnostní rada řešila rozvoj Zdravotnické záchranné služby JMK

Bezpečnostní rada řešila rozvoj Zdravotnické záchranné služby JMK

Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje pod vedením hejtmana Michala Haška 13. 9. 2011 jednala o koncepci a rozvoji Zdravotnické záchranné služby JMK.

„V prosinci letošního roku se předpokládá zahájení výstavby nové centrály Zdravotnické záchranné služby v návaznosti na areál Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Náklady stavby činí zhruba 150 milionů korun, dalších 10 milionů dá krajský rozpočet na vybavení,“ uvedl hejtman Hašek. „V příštím roce, podle finančních možností, začnou stavby dalších středisek záchranky v Brně – na Ponavě a v Černovicích, každá v investičním objemu včetně vybavení přibližně 50 milionů korun. V součtu to znamená, že v příštích dvou letech Jihomoravský kraj investuje do modernizace budov a vybavení ZZS JMK přes 200 milionů korun a samozřejmě vedle toho se budeme starat i o techniku.

Co je nedořešeným problémem, nejen na jižní Moravě, jsou mzdové náklady na fungování ZZS - ta je totiž pouze z jedné třetiny financována ze systému všeobecného zdravotního pojištění a ze dvou třetin je vázána na krajský rozpočet. Na příští rok nedošlo k dohodě zdravotních pojišťoven o výši zdravotních úhrad. Nyní je osud tzv. úhradové vyhlášky, klíčového finančního dokumentu, v rukou ministra zdravotnictví Leoše Hegera.  Letos sice došlo k navýšení platů, ale ministerstvo a zdravotní pojišťovny toto navýšení nekompenzovaly v rámci úhrad pro záchranku nebo jiného finančního transferu pro kraje. Jenom na jižní Moravě to znamená, že z krajského rozpočtu za závazek vlády dáváme 16 milionů korun navíc. Chceme, aby pro příští rok to byly finance už dohodnuté z pohledu vlády a participace všeobecného zdravotního pojištění,“ zdůraznil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Jak uvedl ředitel ZZS JMK Milan Klusák, Zdravotnická záchranná služba JMK má dnes 23 výjezdových stanovišť, více než 580 zaměstnanců, z toho 86 kmenových lékařů a dalších 60 externistů. „V loňském roce jsme přijali přes 160 000 tísňových výzev, uskutečnilo se 84 000 výjezdů našich posádek, zachránili jsme přes 72 000 osob,“ dodal ředitel Klusák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama