ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2018 12:06:00

Analýza Nejvyššího státního zastupitelství má zjednodušující charakter

Analýza Nejvyššího státního zastupitelství má zjednodušující charakter

Analýza trestné činnosti volených funkcionářů územních samosprávných celků od Nejvyššího státního zastupitelství vyvolává dle názoru hnutí STAN určité pochybnosti.

 Přestože analýza trestné činnosti volených funkcionářů územních samosprávných celků od Nejvyššího státního zastupitelství vyznívá optimisticky a tvrdí, že komunální politici nejsou šikanováni policií ani státními zástupci, tak je dle názoru hnutí STAN důvod k určitým pochybnostem.

Závěry analýzy se jimi však nezabývají, a proto je potřeba zmínit, že studie má zjednodušující charakter. Chtěli bychom vás proto informovat o těchto číslech, která vyplývají z této studie, ale není jim věnována dostatečná pozornost:

  • 19 % osob, na které bylo podáno trestní oznámení stále nemá ukončené řízení. Čísla za uplynulých pět let nemůžou být vykládána za kompletní a toto množství případů může ve finále výstup studie značně pozměnit.
  • Více než 50 % osob v trestním stíhání bylo nakonec osvobozeno. To znamená, že je zde nezanedbatelné množství veřejných činitelů, které jsou roky vláčeni po soudech neoprávněně. „Tlak na kriminalizaci volených zástupců je značný. Vede k výraznému snížení kvality života, zhoršení rodinných vztahů či společenské dehonestaci. V podstatě jde často o zničené životy těchto osob. Tento stav nesvědčí pro odpovědnou práci státního zastupitelství,“ komentoval výstup analýzy europoslanec Stanislav Polčák (STAN).
  • Na více než 90 % osob je podáno trestní oznámení neoprávněně, což naznačuje, jak je v současné době snadné podat trestní oznámení na kohokoliv. Tuto skutečnost však NSZ ve svých závěrech relativizuje pouze doporučením veřejným funkcionářům, jak by mohli snížit pravděpodobnost podání oznámení na jejich osobu. „Z podávání trestních oznámení na volené zástupce samosprávy se stal jakýsi sport. Bylo by na místě zvážit také určitou míru odpovědnosti oznamovatele – tedy aby trestní oznámení nebyla podávána jen s cílem zkomplikovat danému člověku život nebo ho politicky poškodit,“ dodal Stanislav Polčák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama