Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2018 1:28:12

Babiš je ve střetu zájmu. Měl by přestat brát dotace

Babiš je ve střetu zájmu. Měl by přestat brát dotace

Premiér Andrej Babiš je podle všech dostupných informací a analýz ve střetu zájmu, což potvrzují i světově uznávaní odborníci na tuto problematiku.

 Dle právní interpretace Transparency Internetional je Babiš fakticky konečným majitelem Agrofertu, má tedy finanční zájem na prosperitě, je neodvolatelný, byl zakladatelem fondů a tím si uchoval rozhodující vliv.
Andrej Babiš svým jednáním porušuje dvě právní roviny – národní (zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů) a evropskou.
Na evropské úrovni jsou to tedy dotační předpisy, usnesení EP o dotačních pravidel EK o střetu zájmu, která stanovují omezení čerpání dotací ve vztahu k vysoce exekutivně postaveným osobám a jejich firmám. V tomto případě jsou jeho firmy v pozici, kdy nemají nárok na čerpání dotací, ačkoliv neustále čerpá obrovské částky.
Způsobů řešení tohoto střetu zájmů je několik:
a. vzdá se funkce v exekutivě - tedy premiéra a zůstane zákonodárceb. prodá transparentně Agrofert někomu jinémuc. Agrofert přestane brát dotace
Pokud tak neučiní, bude muset v této věci jednat Evropská komise. Výsledkem může být pozastavení všech dotací pro Agrofert.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama