Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2018 7:22:49

Česká republika musí znovu začít důsledně prosazovat své ekonomické zájmy!

Česká republika musí znovu začít důsledně prosazovat své ekonomické zájmy!

Komentář na prohlášení ekonoma Thomase Piketty, který píše, že lidé ze Západu, z Paříže, Berlína či Bruselu, nechápou, že lidé z Česka či Polska projevují nedostatek vděku za dotace z Evropské unie.

Dostal jsem anketní otázku pro ParlamentníListy.cz co si myslím o prohlášení ekonoma Thomase Piketty, který na svém blogu na Le Monde píše, že lidé ze Západu, z Paříže, Berlína či Bruselu, nechápou, že lidé z Česka či Polska projevují nedostatek vděku za dotace z Evropské unie. Upozorňuje, že ČR a Polsko to vidí jinak, protože investoři ze Západu tu vlastní zhruba čtvrtinu fixního kapitálu a více než polovinu, pokud jde o vlastnictví firem. Mezi léty 2010 až 2016 roční odliv zisku z ČR reprezentoval 7,6 procenta HDP, zatímco dotace z EU v tom samém období činily jen 1,9 procenta HDP. Analytička Lenka Zlámalová píše, že od nás za tu dobu odteklo na dividendách 2.252 miliard korun, zatímco dotace z EU byly 563 miliard korun. Jsme tak prý „krmelcem Evropy“ a jsme největším poraženým ze střední Evropy.

Má odpověď:

„Hnutí SPD na tuto skutečnost upozorňuje již delší dobu a z uvedených čísel je vidět, že nám ekonomové dávají za pravdu. ´Krmelcem Evropy´ opravdu jsme a občané by si to měli uvědomovat. Nemůžeme se spokojit s budoucností tohoto novodobého protektorátu, kde se v montovnách pracuje za třetinové mzdy pro zahraniční korporace a za podmínek, které by v jejich vlastních zemích nikdy neprošly beztrestně. Česká republika musí znovu začít důsledně prosazovat své ekonomické zájmy. Musíme zastavit vyvádění zisků z naší země v podobě tržeb a dividend bez povinností zpětných reinvestic. Vyvádění stamiliardových zisků z naší země se děje na úkor nízkých mezd našich občanů. To musí skončit, a proto SPD prosazuje, aby byla zavedena povinnost korporací nadpoloviční většinu zisku zpětně investovat v ČR.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama