Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2018 13:45:00

Klausovo fake news

Klausovo fake news

Komentář na facebookovém profilu ke kritice koncepce občanského vzdělávání Václavem Klausem ml.

 Klaus mladší si bere jméno Valachová do svého pera často. Nejraději v souvislosti s "fake news". Tentokrát to spojil s obviněním vlády ze "snahy vymývat dětem mozky". Kabinet totiž projednává "Koncepci občanského vzdělávání", která (kromě jiného) také zmiňuje, že by školy měly děti učit rozeznávat "fake news", jak jsem si přečetla. Což pro VK ml. je signálem, že "vymývání" nahradí "svobodu slova".

Je zděšen tak, že o tom napsal celý blog.

Těžko říci, jak svobodu slova omezí několik ukázek častých "fake news" s doložením skutečnosti a s dodatkem, že by se člověk měl zamyslet a nějakou informaci si ověřit, než nechá vzkypět emoce. Chápu, že někteří kamarádi pana Klause narosto pevně věří, že země je placatá a čáry za letadly jsou chemtrails, svět je ovládán dvanácti rodinami a ilumináty. Konec konců jim nikdo nezakazuje tomu věřit a nikdo jim nezakazuje to hlásat a dělat ze sebe hlupáky.

Nicméně odmítám označit za vymývání mozků to, že dětem třeba jako rodiče nebo učitelé řekneme: "Není třeba věřit každé pitomosti".

Svoboda slova neznamená, že vedle zkušeností celkem jednoznačně potvrzené pravdy, že v letadlech jsou obvykle turisté a vůbec lidé, co se potřebují dostat z místa na místo, budeme dětem říkat, že je to možná jenom obrovský podvod, protože v těch letadlech jsou ve skutečnosti nádrže s chemikálií, kterou nám ilumináti stříkají na hlavy, abychom byli "poslušné stádo". A že nejlepší ochranou je chodit s kusem alobalu na hlavě a cákat se octem.

K "rodičovství" oné démonizované Koncepce (jejímž předkladatelem je Andrej Babiš) jen poznámka: Odhlasovali si ji mimo jiné občanští demokraté již v usnesení Poslanecké sněmovny 4. prosince 2014. Není potíž si ověřit, že ono usnesení k podpoře občanského vzdělávání tehdy předložili lidovci a pro byli například Petr Fiala, Miroslava Němcová či Zbyněk Stanjura.

Tady si to můžete najít. Jistě spolustraníkovi nezištně pomohou se ve věci zorientovat a nešířit fake news.

Ministerstvo školství má s touto Koncepci společnou maximálně podporu školních parlamentů a studentských rad.

Fujtajxl, to zní ale úplně neomarxisticky! Ještě by ty děti a studenti nedej bože byli schopni formulovat své názory a demokraticky je prosazovat za slyšení názorů jiných! Z toho samozřejmě mladého občanského demokrata vážně obchází hrůza.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama