RNDr. Miroslav Kubásek, Ph.D.

  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2018 20:13:03

Již za měsíc proběhne "World Cleanup Day"-největší dobrovolnická akce v historii

Již za měsíc proběhne "World Cleanup Day"-největší dobrovolnická akce v historii

V sobotu 15. září 2018 budeme mít všichni jedinečnou příležitost spolu s milióny dobrovolníky ze 150 zemí světa, a to zapojit se do Celosvětového úklidového dne. Tato akce spojí dobrovolníky po celém světě, s cílem uklidit svět za jeden den.

Celosvětový úklidový den je myšlenka, která vyvstala ze spontánní iniciativy Let's Do It! v Estonsku v roce 2008, kdy se 4% obyvatel aktivně zapojilo a vyčistilo celé Estonsko za pouhých pět hodin. Od té doby se myšlenka národních úklidů rozšířila do více než 100 zemí na všech kontinentech. V České republice úklidy podle vzoru Let's Do It! již pátým rokem organizujeme pod hlavičkou spolku Ukliďme Česko a za tu dobu se nám podařilo do úklidů zapojili více než 300 tisíc dobrovolníků, kteří společně uklidili přes 9 000 tun odpadů z našich měst a přírody.


Letos se do jarních úklidů, které se nám zaregistrovaly do interaktivní mapy na webu www.UklidmeCesko.cz, podle statistik zapojilo neuvěřitelných 113 000 dobrovolníků, a podařilo se uklidit téměř 1 900 tun odpadu. Zatím máme v termínu Celosvětového úklidového dne v mapě zaregistrováno na 130 úklidů ale věřím, že se jejich počet ještě mnohonásobně rozroste.

Je pro mě čest, že mohu být koordinátorem za Českou republiku u takto výjimečné akce, a věřím, že se nám s kolegy podaří přesvědčit co nejvíce obyvatel České republiky k tomu, aby se do úklidu zapojili. Bude to tak poprvé v historii, kdy se pokusíme sjednotit dobrovolníky po celém světě k úklidu v jeden den. Účast již přislíbilo na 150 států. Společným cílem je zapojit 5% světové populace, tj. 380 milionů lidí. Bude se tak jednat o největší dobrovolnickou akci v historii lidstva. Věřím, že Celosvětový úklidový den také pomůže znovu rozproudit debatu o tématech, jako je cirkulární ekonomika, environmentální vzdělávání, či odpovědnost jednotlivců, firem i vlád.

Chcete se do akce také zapojit? Není nic jednoduššího, všechny informace najdete na webu www.SvetovyUklid.cz. Můžete se zapojit buď jako organizátor vlastního úklidu, nebo se připojit k řadě úklidů, které jsou již naplánovány. Sledujte akci také na facebooku www.facebook.com/svetovyuklid/

Miroslav Kubásek
- zakladatel akce Ukliďme Česko a národní koordinátor Celosvětového úklidového dne v České republice.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama