PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2018 12:37:00

Náš návrh má zabránit skokovému navýšení platu politiků o 20 procent

Náš návrh má zabránit skokovému navýšení platu politiků o 20 procent

Projev na 18. schůzi Poslanecké sněmovny 22. srpna 2018 k platům politiků

 Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vládo, vážený pane předsedající.

Já jsem si dovolil se písemně přihlásit, protože chci navrhnout další bod na dnešní jednání schůze. Je to pevné zařazení tisku 167. Chtěl bych ho zařadit ihned po probrání tisku 120. Je to ten už zde ve Sněmovně známý a několikrát neprobraný vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů, soudců a poslanců Evropského parlamentu ve znění pozdějších předpisů.

Ano, je to ten návrh, který má zabránit tomu skokovému navýšení platu politiků o 20 %. Tento návrh jsme měli v Poslanecké sněmovně už několikrát na programu. Bohužel nebyla vůle nebo čas nebo energie tento bod projednávat. My jsme s Piráty navrhovali již historicky i jeho předřazení, pevné zařazení, na program schůze a měl být i jedním z bodů, který jsme měli probírat na té poslední schůzi před sněmovními prázdninami. Ale tady nebyla evidentně úplně vůle se k tomuto bodu dostat, protože bylo odhlasováno řadou poslanců předčasné ukončení poslední schůze.

My bychom chtěli, aby tento návrh byl probrán. Myslíme si, že jak v rovině faktické, kdy se bavíme o průměrném růstu platů v České republice okolo třeba i 10 %, v některých oblastech ani to ne, tak není dobrým vzorem ze strany poslanců, aby od 1. následujícího roku byly platy poslanců a dalších činitelů zvýšeny skokově o 20 %.

My chceme tento bod zařadit dnes pevně také zejména proto, že pokud se nestačí tento bod projednat, tak samozřejmě k tomu navýšení i těch našich platů dojde automaticky a toto téma by bylo vlastně na stole až zase za rok. Není to dobrý vzkaz ani občanům České republiky. A my jsme pod drobnohledem.

A to neberu v potaz momenty, kdy jsou někteří poslanci kvůli mrzké docházce, nebo třeba nějakému malému výkonu a účasti hodnoceni tak, že málo pracují. Ale pokud zde projednáváme - a i třeba na úrovni tripartity probíhá velký boj o navyšování minimální mzdy, kdy se bavíme, jestli těm, či oněm přidat - lidem pracujícím ve zdravotnictví, lidem pracujícím v sociální oblasti - a handrkujeme se vlastně o věc, která je občanům daleko bližší, než my, kteří zde sedíme v Poslanecké sněmovně, myslím si, že podpořit jednak projednávání, zařazení tohoto bodu dnes, ale zároveň podpořit i tento vládní návrh a zabývat se jím, je důležitý vzkaz občanům, že jsme na stejné úrovni jako občané a jako zaměstnanci v těch dalších sférách komerčního nebo státního sektoru.

A nechceme si zablokovat, nebo nechceme udržet stav, kdy najednou by mělo dojít k tomuto přidání. Já musím pozitivně kvitovat vyjádření, které jsem dnes zaznamenal v souvislosti s jednáním vlády, kdy předseda vlády pan Andrej Babiš podpořil nebo řekl do médií, že zařazení tohoto bodu se dnes na schůzi, že je pro toto zařazení. A já doufám, že poslanecké kluby, zejména poslanecké kluby, které jsou v tuto chvíli součástí vládní koalice, budou hlasovat pro zařazení tohoto bodu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama