Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2011 16:26:41

Ministr Drábek privatizuje státní správu

Ministr Drábek privatizuje státní správu

Podle Mariana Jurečky ministr Drábek (TOP 09) nezodpovědně experimentuje v systému fungování Úřadů práce.

„V době, kdy lze očekávat další navyšování nezaměstnanosti, tak ministr práce a sociálních věcí situaci lidí spíše zhoršuje, než aby tomu bylo naopak,“ říká místopředseda KDU-ČSL.

„Ministerstvo pod Drábkovým vedením prakticky ruší „na dvojkových obcích“ sociální agendy (mimo právní ochranu dětí) a Úřady práce svoji současnou síť také zásadně zredukují. Tedy dostupnost těchto služeb pro občany se výrazně zhorší! Zvýší se výrazně počet klientů na jednoho úředníka, který bude pod tlakem a nebude schopen nabídnout kvalitní servis. Systém veřejné služby tak bude fungovat komplikovaně, protože pracovníci ÚP nebudou v úzkém kontaktu s komunálními politiky. Z tohoto důvodu lze očekávat pokles zájmu o pracovníky pro veřejně prospěšnou práci. Kde tedy chce ministr Drábek ty desetitisíce více jak dva měsíce nezaměstnaných zaměstnat? TOP09 se vždy tvářila jako realistická strana. V tomto případě se díky aktivitě pana Drábka ocitá spíše v říši science fiction,“ tvrdí Jurečka.

„Ministr Drábek počítá s tím, že zaměstnanost pomohou řešit soukromé agentury práce, které budou za jednoho evidovaného klienta inkasovat od státu 5000 Kč + bonus za jeho uplatnění,“ upřesňuje lidovecký místopředseda. KDU-ČSL tento postup kategoricky odmítá a považuje jej za typickou ukázku toho, jak se stát bezhlavě zbavuje své zodpovědnosti za danou oblast a účelově privatizuje státní správu!

Co KDU-ČSL navrhuje??

  • Rozhodně nerušit povinnost zaměstnavatelů hlásit volná pracovní místa.

  • Neslučovat v plánovaném rozsahu pracovníky agend státní sociální podpory. Výrazně se tím sníží dostupnost této služby vůči občanům!

  • Nepřevádět klienty ÚP pracovním agenturám a jim následně jejich „péči“ o klienta hradit! To není úspora, to je ministerské tunelování!

„Vláda ČR nastavuje systém, který se dívá na každého občana jako na potenciálního zneuživatele! Neumí opravdu odlišovat klienty od notorických zneuživatelů!! Doporučuji ministru práce a sociálních věcí, aby neodkladně začal jednat se zaměstnanci ÚP, aby bral vážně jejich faktické připomínky vycházející z dlouholeté praxe. Pokud hodlá dále ve stejném duchu pokračovat v reformě politiky zaměstnanosti, pak jej vyzývám, aby raději odstoupil,“ uzavírá Marian Jurečka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama