PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2018 21:05:00

Upozornili jsme eurokomisařku Cretu na střet zájmů členů vlády

Upozornili jsme eurokomisařku Cretu na střet zájmů členů vlády

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na dnešním jednání parlamentního Výboru pro evropské záležitosti položil evropské komisařce pro regionální politiku Corině Cretu několik zásadních otázek týkajících se střetu zájmů s ohledem na přerozdělování dotací.

Bartoš tak navázal na dopis Pirátů adresovaný Cretu před měsícem, v němž na základě zjištění analytického týmu strany upozornil na porušování tohoto nařízení některými členy vlády. Eurokomisařka potvrdila, že na odpovědi pro Piráty pracuje, a to i na metodice, o jejíž zpracování jsme žádali. 

„Na problém střetu zájmů, při kterém může docházet k neoprávněnému přerozdělování evropských dotací, upozorňujeme dlouhodobě. Minulý měsíc jsme několika eurokomisařům včetně Cretu odeslali dopis, kde jsme předložili jasné důkazy pro podezření, že u nás dochází k porušování evropského finančního nařízení. I proto jsem se komisařky dnes ptal na názor Evropské komise. Zajímalo mě, jak tento problém vnímá, zda ho považuje za zásadní a zda bude v tomto ohledu podnikat Evropská komise nějaké kroky,” uvedl Bartoš.

„Eurokomisařka mi potvrdila, že na odpovědích pro Piráty stále pracují a v nejbližší době bychom je měly obdržet. Součástí by měla být metodika z pera evropských právních expertů, o kterou jsme mimo jiné žádali a podle níž by se národní autority zodpovědné v této věci měly řídit,” dodal Bartoš po jednání s Cretu, do jejíž agendy spadá alokace zhruba třetiny evropského rozpočtu v podobě strukturálních a investičních fondů EU a jejich transparentní využívání.

Nové finanční nařízení Evropského parlamentu vztahující se ke střetu zájmů vstoupilo v platnost zhruba před měsícem. Podle toho jsou jednotlivé osoby veřejné sféry nuceny svoje riziko střetu zájmů nahlásit a v případě jeho potvrzení, musí v této oblasti ukončit veškerou svoji činnost. V souvislosti s novým nařízením Piráti před nedávnem upozornili, že někteří členové vlády ČR mohou být ve střetu s finančními zájmy EU. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama