PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2018 10:13:00

Paměť národa s pomocí kraje natočí Příběhy našich sousedů

Paměť národa s pomocí kraje natočí Příběhy našich sousedů

Královéhradečtí zastupitelé odsouhlasili poskytnutí dotace ve výši 450 000 korun obecně prospěšné společnosti Post Bellum na projekt Příběhy našich sousedů k osmičkovým výročím z Královéhradeckého kraje. Projekt startuje již koncem září.

„Cílem je zapojit do projektu minimálně pět středních škol z pěti vybraných měst Královéhradeckého kraje. Žáci vyzpovídají a nahrají na kameru pamětníky ve svém okolí, na kterých se podepsaly totalitní režimy. Tato iniciativa kromě prohloubení naší znalosti historie podpoří mezigenerační dialog a zlepší mezilidské vztahy. Příběhy našich sousedů velmi podporuji i z důvodu, že je zcela nezbytné, aby výuka nejmodernějších dějin na našich školách byla podporována jakýmkoliv vhodným způsobem. Přibližování osudů jednotlivců je pro žáky a studenty zároveň přibližováním celých dějin 20. století,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Nahrávku pod odborným vedením svých učitelů, zaměstnanců Impulsu HK, studentů a pedagogů Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a dokumentaristů z Post Bellum žáci zpracují a vystoupí s ní při závěrečné soutěžní slavnostní prezentaci v aule UHK a následně ve svých městech. Druhým cílem projektu je také oživit výuku soudobých dějin na českých školách a přiblížit studentům osmičková výročí.

„Projekt Příběhy našich sousedů propojuje zástupce různých generací, zároveň nabízí oživení výuky soudobých dějin na středních školách a důstojně tak protne osmičková výročí se vzděláváním.
Z nahrávek pořízených našimi žáky kraji vznikne putovní výstava, v níž se objeví pamětníci a jejich příběhy související s Královéhradeckým krajem,“ vysvětluje náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za školství a kulturu. 

Výstava bude instalovaná na veřejných místech – náměstích. Zároveň z nahrávek vzniknou tři díly pro pořad Paměť národa východních Čech pro Východočeskou televizi V1 a jeden speciální díl o realizaci tohoto projektu.

Kraj společnosti Post Bellum pomůže i jinak než finančně. „Pomůžeme jí s jednání se školami a nabízíme i vhodné prostory pro prezentaci jednotlivých výstupů v budově krajského úřadu,“ dodává hejtman Štěpán.

Od října začne motivační workshop pro studenty, objednávání studijních hodin v archivech i příprava setkání s pamětníky. V prosinci se uskuteční samotné natáčení příběhů, dohledávání informací v archivech a příprava výstupů. Následující rok v březnu uspořádá Post Bellum slavnostní prezentaci příběhů v aule Univerzity Hradec Králové spojenou s vernisáží výstavy. Venkovní výstava odstartuje svou putovní misi po závěrečné prezentaci a zastaví se na dobu 14 dní v jednotlivých městech, kde Post Bellum sestaví studentské týmy.

Výběr jednotlivých škol ještě není finální. Střední školy a gymnázia z Náchoda, Dobrušky, Police nad Metují, Hořic, ale i z dalších měst Královéhradeckého kraje se mohou do projektu hlásit
do 21. září na emailové adrese: noemi.sarickova@postbellum.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama