ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2011 12:42:26

Krajská politika MUDr. Ratha je nekoncepční a škodí lidem

Krajská politika MUDr. Ratha je nekoncepční a škodí lidem

Úřadující hejtman Středočeského kraje je ve funkci již tři roky. Pomalu tak přichází vhodný čas zhodnotit výsledky jeho působení. Do jaké míry přispělo stávající vedení kraje v čele s MUDr. Rathem ke zkvalitnění života Středočechů?

Základní stavební jednotkou rozvoje je doprava. Doprava je důležitá nejen pro zásobování, ale zejména pro přepravu občanů do zaměstnání či škol. Umožňuje zajištění sociálních služeb i rozvoj cestovního ruchu. Středočeský kraj je navíc spádovou oblastí pro hlavní město. Tato skutečnost činí otázku dopravy ve středních Čechách mimořádně důležitou.

Chaos v dopravě

Bohužel je to právě dopravní obslužnost, která v současnosti trápí Středočechy ze všeho nejvíce. A stávající vedení kraje ke zlepšení dopravní situace nepřispívá. Spíše naopak. Kraj pod vedením D. Ratha zcela neuváženě vypověděl smlouvy stávajícím autodopravcům. Výpověď dostali i dopravci, kteří provozují spoje, jež hradí Praha či obce, nikoli kraj. Problém se tak přelévá i do dalších oblastí. Nepromyšlenost a nekoncepčnost celé situace dokládá skutečnost, že vedení kraje si neuvědomilo, že nové autodopravce do roka vybrat nestihne. S výběrovým řízením se může začít nejdříve za rok, neboť po celý rok musí oznámení viset v Bruselu na vývěsce EU.

Dle vedení kraje je stávající systém autobusové dopravy nepřehledný a nové výběrové řízení by umožnilo jeho zlepšení a zefektivnění. Přistoupíme-li na tvrzení, že autobusová doprava v kraji byla opravdu nepřehledná, jaká je tedy situace nyní, po provedené rošádě středočeského hejtmana? Výsledkem je chaos, nejistota a obavy občanů i starostů měst a obcí z toho, jak se lidé za pár měsíců dostanou do práce a děti do škol.

Necitlivá sociální politika pana Ratha

Další oblastí, kde MUDr. Rath hazarduje s občany, je sféra sociálních služeb. Ve středních Čechách zcela nepokrytě dochází ke zneužívání dotací, které dostává kraj od Ministerstva práce a sociálních věcí na financování sociálních služeb. Kraj tyto prostředky totiž rozděluje způsobem, který zvýhodňuje krajem zřízené příspěvkové instituce. Organizace soukromé či církevní dostávají financí výrazně méně, bez ohledu na jejich potřebnost. Tento necitlivý přístup hejtmana Ratha v sociální oblasti proto může vést ke krachu některých zařízení ve středních Čechách, která pečují o důchodce, zdravotně či mentálně postižené občany.

Kraj vybere na základě výběrového řízení nové autodopravce. Kraj rozdělí finanční prostředky pouze vybraným neziskovým organizacím. Jako by chtěl mít kraj v čele s MUDr. Rathem vše pevně ve svých rukou a přetvořit nám Středočeský kraj k pokřivenému obrazu svému. Vedení kraje by tu však mělo být především pro občany. Pracovat pro ně s nejlepšími úmysly a nejvyšším nasazením a opatřeními v jednotlivých oblastech života sledovat jejich zájmy. Dosavadní politika MUDr. Ratha je ale nekoncepční a lidem ve Středočeském kraji škodí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama