Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2018 20:57:00

Nejsem schopen rozlišovat dítě české a syrské

Nejsem schopen rozlišovat dítě české a syrské

Komentář na facebookovém profilu k návrhu přijmout syrské sirotky.

Přijmeme 50 dětských sirotků ze Sýrie. Tak právě o tomhle se bude na půdě Senátu jednat. Zda to udělat a hlavně jak to udělat, aby bylo vše připraveno.

Tady asi nebudu nijak lavírovat či váhat. Strašně moc bych si přál, aby jsme tak učinili. A ještě víc bych si přál, aby to většina obyvatel České republiky považovala za správný krok.

Nejdřív zopakuju, že se má jednat o pečlivě naplánovanou akci, kdy sirotky, které si osobně vybereme, nejenom přijmeme, ale ve spolupráci všech ministerstev jim zajistíme i veškeré předpoklady toho, aby u nás mohli plnohodnotně žít. Promyšlená, naplánovaná akce. Žádné plané gesto nebo předvolební výkřik.

Pozitiva? Zachráníme 50 dětských životů. To by mě asi stačilo a víc pozitiv bych ani nepotřeboval hledat. Ale možná někteří budou chtít víc. Takže další pozitivum je třeba to, že 50 dětí vyloučíme z možnosti, že je jako bezprizorní sirotky v utečeneckém táboře znáborují radikálové. Dobrý ne? Také uděláme výrazné gesto, že pořád ještě jsme země, kde humanistické myšlenky nejsou sprosté slovo. Země, která umí a chce pomáhat. Může nám to na mezinárodním poli pomoci, až třeba budeme zase argumentovat, že povinné kvóty jsou blbost, protože my umíme pomáhat dobrovolně. No, napadalo by mě spousta dalších pozitiv. Ale pojďme k tomu, co Vás napadne třeba jako zápor téhle akce.

Co tak může letět éterem? Třeba děti nebudou děti, ale 20letí chlapci, co se za děti vydávají. Chápu, falšování věku je u migrantů velmi běžné. Ale bude to Česká republika, kdo si děti v táboře vybere. A nikoli podle toho, co budou o sobě tvrdit, ale co pověřené osoby uvidí na vlastní oči.

Pak by mohlo zaznít, že nemáme dost peněz pro vlastní sirotky, tak proč jsem ještě tahat cizí. No, upřímně nevím co na to říct. Pro mě je teda každé dítě stejné. Nejsem schopen rozlišovat na dítě české a syrské. A když se podíváte na to jak se zachází se státními prostředky, tak nebude žádný problém najít finance pro 50 syrských sirotků, aniž byl české děti v dětských domovech jakkoli utrpěli. Navíc si myslím, že otevře-li se fond pro tuhle akci, tak ho česká veřejnost zasype tolika penězma, až se budeme divit. Fakt tomu věřím.

Co by tak ještě mohlo negativního na adresu téhle akce zaznít? Asi se dozvím v komentářích.

Ale já vás chci poprosit o něco jiného. Pojďte mi do komentářů napsat, že je to skvělý nápad. Že ho podporujete. A nalijte mi zase trochu optimismu do žil, že když se to dobře připraví, tak prostě na to máme být dobří lidé.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama