JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2018 14:21:38

V příštím roce počítáme s posílením výdajů na vysoké školy

V příštím roce počítáme s posílením výdajů na vysoké školy

Ministryně financí se s šéfem konference rektorů a ministrem školství dohodla na navýšení rozpočtu pro vysoké školství.

Na posílení výdajů do vysokého školství se na dnešním jednání dohodla ministryně financí Alena Schillerová s ministrem školství Robertem Plagou a předsedou České konference rektorů Tomášem Zimou. Po jednání ministryně financí uvedla, že je připravena navrhnout zvýšení výdajů na vysoké školství v příštím roce a zároveň bude navrhovat i další navýšení střednědobého výhledu v následujících dvou letech.

„V příštím roce počítáme s posílením výdajů na vysoké školy. V návrhu rozpočtu, který jsme poslali koncem srpna na vládu a zítra o něm budeme jednat, počítáme s navýšením prostředků pro vysoké školy o 1,8 mld. Kč. Na základě dnešního jednání s panem Zimou a průběžným dialogem s ministrem školství jsem však připravena navrhnout vládě navýšení o dalších 200 mil. Kč. Celkově si tak vysoké školy v příštím roce polepší o 2 mld. Kč,“ prohlásila ministryně financí Alena Schillerová.

„Kromě toho budu ještě na jednání vlády dle domluvy s ministrem školství navrhovat i další navýšení střednědobého výhledu pro vysoké školy, a to o 1 mld. Kč v roce 2020 a o 2 mld. Kč v roce 2021,“ dodává ministryně financí.

„Je naprosto nezbytné pokračovat v cestě navyšování rozpočtu na vysoké školy. Jen tak budeme mít šanci držet krok s vyspělým světem, být konkurenceschopní a zajistit, že nebudeme nadále v oblasti výdajů na vysoké školy na posledních místech zemí OECD,” řekl po jednání předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima.

„Jsem rád, že součástí již navrhovaného navýšení výdajů na vysoké školství je 700 mil. Kč, které umožní od akademického roku 2019/2020 nárůst počtu studentů přijímaných do prvních ročníků lékařských fakult a podporu  pedagogických fakult vysokých škol. V navýšení je rovněž zahrnuta i částka 500 mil. Kč, která je určena na zahájení nového investičního programu na podporu obnovy a rozvoje vysokoškolské infrastruktury včetně kolejí a menz,“ uzavírá ministr školství Robert Plaga.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama