Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2011 11:21:19

Vicehejtman Marcel Chládek přivítal delegaci z italského regionu Benátsko

Vicehejtman Marcel Chládek přivítal delegaci z italského regionu Benátsko

Středočeský vicehejtman a senátor Parlamentu ČR Marcel Chládek v úterý na půdě Krajského úřadu Středočeského kraje přivítal Italskou delegaci ze spřáteleného regionu Benátsko v čele s Raffaelem Graziem, členem tamní regionální rady.

Tématem jednání byl vztah regionů k Evropské unii, vztahy centrální vlády s vládou regionální, sociální nepokoje a v neposlední řadě také školství.
V průběhu jednání si obě strany vyměnily stručné informace o fungování obou regionů, tedy Středočeského kraje a italského kraje Benátsko, jako jsou například legislativní pravomoce krajské vlády, počty zastupitelů či rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu. Raffaele Grazia připomněl historické vazby mezi italským regionem Benátsko a Českou republikou a přímo Středočeským krajem. "Věřím v tyto historické vazby, které naše občany již dlouhá léta spojují," řekl Raffaele Grazia a řekl, že jeho region je připraven ke spolupráci, a to nejen v ekonomické oblasti.
Představitele regionu Benátsko zajímal zejména vztah mezi centrální vládou a vládou regionální. Region Benátsko se v posledních letech ocitl v těžké situaci. "Pravomocí máme hodně, ale nedostává se nám prostředků," řekl Raffaele Grazia. Podle jeho slov by bylo řešením výběr daní v rámci regionu, což by vedlo k jejich finanční autonomii. Marcel Chládek italské delegaci sdělil, že Středočeský kraj je v podobné situaci, což je způsobeno zejména tím, že centrální vláda je v rukou pravicové koalice a kraje jsou v rukou ČSSD, tedy nejsilnější opoziční strany.
Italská delegace přivítala, že jedním z bodů jednání bylo také školství. "Vzdělávání a školství je obrovská odpovědnost, která s sebou nese i inteligentní vizi, protože má obrovský vliv na budoucnost našich regionů," řekl Raffaele Grazia. Italskou delegaci v tomto ohledu zajímala spolupráce mezi kraji například v oblasti učebních osnov či financování regionálního školství.
Delegace se dohodly na třech styčných bodech vzájemné spolupráce, kterými by bylo školství, ve smyslu výměnných pobytů studentů, kultura a sport. Delegace na závěr pozvala Marcela Chládka do krajské rady v Benátkách. "Velmi rádi Vás s hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem navštívíme," odpověděl na pozvání Marcel Chládek, který italské straně nabídl možnost aktivně prezentovat region Benátsko na regionálních akcích v rámci Středočeského kraje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama