ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2011 11:25:23

Zpráva o stavu EU - hodně slov, málo činů

Zpráva o stavu EU - hodně slov, málo činů

Předseda EK Barroso dnes na půdě EP přednesl dlouho očekávanou Zprávu o stavu EU.

"Zpráva obsahovala realistický popis příčin současné krize, ale postrádala návrhy účinných řešení. Eurodluhopisy by měnovou unii definitivně proměnily v dluhovou unii a avizované příjmy 55 mld. eur při zavedení daně z finančních transakcí jsou chimérou. Pro banky a finanční instituce totiž není nic snazšího než přesunout tyto transakce mimo EU a tím se této daňové povinnosti elegantně vyhnout", je europoslanec Březina skeptický k předneseným návrhům předsedy Komise Barrosa.

 "Současná krize eura je nejenom krizí důvěry, ale i krizí odvahy. Evropské komisi i členským státům chybí odvaha postavit se čelem k Řecku, přijímaná rozhodnutí jsou polovičatá a opožděná. Místo aby se Řecku již před rokem položil nůž na krk, jednalo se s ním v rukavičkách a výsledkem je prohlubující se rozvrat tamní ekonomiky", kritizuje Březina dosavadní politiku EU vůči Řecku.

 "Místo fantazírování o oslabení jednomyslnosti při rozhodování členských států a naopak  posílení vlastních pravomocí by měla Evropská komise urychleně začít pracovat na strategii pro případ bankrotu Řecka, který se nebezpečně blíží. Pokud jím bude EU zaskočena tak, jako byla dosavadními reakcemi trhů na potíže jižních ekonomik EU, může začít zvonit umíráček nejenom euru, ale i mámivým představám o Česku jako Švýcarsku východní Evropy. V případě pádu eura bychom teprve se vší tvrdostí pocítili, jak je naše ekonomika s eurozónou spojena pupeční šňůrou", uzavírá Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama