ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2011 16:11:16

Zavedení daně z finančních transakcí povede jen k odlivu kapitálu z Evropy

Zavedení daně z finančních transakcí povede jen k odlivu kapitálu z Evropy

Avizované příjmy 55 mld. eur při zavedení daně z finančních transakcí považuji za chiméru. Pro banky a finanční instituce nebude nic snazšího než přesunout tyto transakce mimo EU a tím se této daňové povinnosti elegantně vyhnout.

Zavedení této daně by mělo smysl jedině v případě, že by se jednalo o celosvětovou daň. Pokud by s jejím zavedením zůstala EU osamocena, jednalo by se o šílený krok podrývající její konkurenceschopnost.

Spíše než hledáním způsobů, jak z evropských bank vytáhnout peníze, by se EU měla zabývat jejich zhoršujícím se zdravím a solventností, které považuji za časovanou bombu. Evropské banky vlivem různých tlaků nakoupily státní dluhopisy zemí provádějících neodpovědnou rozpočtovou politiku a ty se nyní stávají stále větší zátěží. Řešení nespatřuji v "trestání" bank uvalováním nové daňové povinnosti, ani v nalévání peněz do bank formou různých záchranných balíčků, ať už národních nebo evropských, ale v kapitálovém vstupu států do problémových bank po vzoru plánu amerického prezidenta Obamy. Jestliže takový krok dostal v USA banky z potíží, není důvod, proč by neměl uspět i v EU.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama