prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2018 20:57:00

Rada znovu rozhoduje o financích pro městské části

Rada znovu rozhoduje o financích pro městské části

Rada hlavního města Prahy se na jednání 18. září 2018 vypořádala s úkolem, jenž jí 6. září 2018 uložilo Zastupitelstvo hl. města Prahy. Ten se týkal dalšího navýšení finančních vztahů vůči městským částem o 239 milionů korun.

 Rada nicméně návrh převzala pouze v podobě navýšení příspěvku na žáka, tedy do oblasti školství, kterou dlouhodobě podporuje, a to v objemu 95 milionů korun.

Celkově by tak 57 radnic nakonec v rámci finančních vztahů, v případě schválení celkového rozpočtu na rok 2019 v aktuální podobě, obdrželo částku 4,85 miliardy korun a dále 0,9 miliardy korun v podobě příspěvku na přenesený výkon státní správy.

Na výsledném objemu se mělo podepsat navýšení spodního limitu finančních vztahů na jednoho obyvatele z 3 000 na 3 200 Kč a rovněž posun horní hranice z 5 500 na 6 000 Kč. Příspěvek na žáka byl zastupitelem Ondřejem Martanem navržen k navýšení o 500 korun, tedy na částku 2 500 korun. Rada hlavního města Prahy se jej však rozhodla navýšit výrazněji, a to až na 2 700 korun.

„Zatížení rozpočtu hlavního města by se díky původnímu návrhu dostalo na úroveň, jež by nutně znamenala zásah do výše prostředků určených pro investice. Neméně důležitým faktem je stav čerpání poskytnutých prostředků městským částem a objem prostředků, jež městské části schraňují bez efektivního využití na svých účtech. Tento trend je naneštěstí dlouhodobý a další saturace by byla naprosto nekoncepční. Jsem tedy ráda, že Rada hlavního města Prahy svým hlasováním, jež není nijak vázané, situaci uvedla do únosné míry,“ konstatovala po jednání rady náměstkyně primátorky Eva Kislingerová, zodpovědná za oblast financí a rozpočtu.

Na začátku týdne se jednalo také o podobě rozpočtu pro rok 2019. Radní přednesli návrhy na objemy provozních prostředků pro jednotlivé kapitoly. Předložené požadavky však budou podléhat změnám, které by radní měli projednat příští týden.

„Správci kapitol mi na pondělním jednání přednesli své rámcové požadavky na provoz. Kolegy jsem ve smyslu dodržování dlouhodobě prosazovaných zásad hospodárnosti a efektivity požádala o snížení k úrovni běžných výdajů roku 2018, pokud tak neučiní, nezbyde na investice a rozpočet na rok 2019 bude projídací,“ zhodnotila jednání správkyně městské kasy Eva Kislingerová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama