Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2011 14:26:18

Chcete evropskou daň z finančních transakcí? Já ne!

Chcete evropskou daň z finančních transakcí? Já ne!

2 hodinami oznámil José Barroso na zasedání Evropského parlamentu, že jím vedená Komise dnes schválila zavedení evropské daně z finančních transakcí.

Osobně jsem viděl, jak tomu většina poslanců Evropského parlamentu tleská. Barroso dodal, že se Evropa stane "průkopníkem" v zavádění této daně na celém světě a odhadl, že díky této dani EU ročně vybere 55 mld. euro. Je to dobrý nápad? Je to rozumná cesta z hospodářské a dluhové krize? Podle mne nikoliv a pro tuto daň hlasovat nebudu. Pevně věřím, že tuto daň odmítne i česká vláda a že v České republice tato daň zavedena nebude.

Barroso odůvodnil zavedení eurodaně z finančních transakcí tím, že "dělníci a rolníci v EU přispívají do společného rozpočtu a nastal čas, aby taky přispěl finanční sektor". Dále řekl, že jednotlivé vlády v EU v posledních letech nasypaly do sanace svých bank 4600 mld. eur a prohlásil, že si ty peníze musí EU vzít zpět, aby mohla podpořit hospodářský růst, evropský sociální model a zelená pracovní místa". Jeho slovník a způsob argumentace mi vyrazil dech. Barroso ale byl dnes v ráži a dodal navíc, že "mezivládní spolupráce v EU nefunguje a mohla by být smrtí Evropy". Aby tomu všemu nasadil korunu, tak ještě řekl, že EU musí zrušit pravidlo jednomyslnosti v těch několika málo oblastech, kde dosud ještě platí.

Chvála Bohu a některým rozumným politikům v Evropě máme i nyní v Lisabonské smlouvě pravidlo rozhodování jednomyslností v otázkách daní. Evropská komise a Evropský parlament se tedy mohou stavět na hlavu a schválit jakoukoliv daň, ale pokud s tím nebude souhlasit jedna jediná vláda členského státu, tak taková daň nemůže vstoupit v platnost. Je skvělé, že tuto brzdu máme k dispozici a můžeme ji v případech, kdy evropské instituce navrhují hlouposti, použít. Zavádění evropské daně z finančních transakcí je přesně tím případem, kdy by vlády neměly váhat s využitím svého práva veta.

Podívejme se ale trochu podrobněji na tu slavnou evropskou daň z finančních transakcí. Především je nutné říci, že to má být první evropská daň. Zatím žádnou evropskou daň nemáme a EU je placena z příspěvků členských států. Dále je třeba dodat, že zdůvodnění pro zavedení této daně je zcela falešné. Sanaci bank v EU neprováděla Evropská unie, ale jednotlivé státy. Není proto žádný důvod, aby byla uvalena evropská daň, která má být příjmem EU a nikoliv členských států. Navíc mnoho států EU své banky nesanovaly. Do této skupiny patří i ČR. Proč by v takových státech měla být uvalena tato daň? Nedává to žádný smysl. Jedině ten, že prostě Barroso chce mít pod kontrolou více peněz a páchat za ně dobro podle svých představ.

Podívejme se ale ještě na výnos této daně odhadovaný na 55 mld. euro ročně. V českých korunách je to 1375 mld. Kč, což je více než celý český státní rozpočet. Pokud výnos této daně srovnáme se stávajícím objemem evropského rozpočtu, který činí cca 130 mld. euro, vidíme, že se jedná o obrovské navýšení příjmů Evropské unie. Je to navýšení o cca 40 %. Něco takového je naprosto nepředstavitelné a chybné. Dopad daně na evropský finanční sektor bude fatální. Finanční produkty se stanou dražší a poklesne po nich poptávka. Banky, které jsou nyní ve špatném stavu, se dostanou do ještě větších potíží. Pro mnoho lidí se finanční produkty stanou nedostupné a evropské hospodářství se tím dostane do ještě větších problémů. Každý z nás bude zatížen touto daní na svém účtu.

Evropská daň finančních transakcí je zkrátka špatný nápad, který musí být odmítnut. Já budu rozhodně hlasovat proti tomuto návrhu a doufám, že česká vláda uplatní vůči této dani právo veta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama