Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2011 13:19:00

Tlachání kavárenských humanistů starostům na Šluknovsku nepomůže

Tlachání kavárenských humanistů starostům na Šluknovsku nepomůže

Za kritickou bezpečnostní situací a rostoucím sociálním napětím nejen na Šluknovsku může dosavadní liknavý přístup politiků i nedostatečná legislativa, ale také přemíra politické korektnosti, která každou snahu o řešení v minulosti doprovázela.

Přesvědčila mě o tom nedávná setkání se starosty v nejpostiženějších obcích, naposledy minulý týden ve Varnsdorfu.

Obava starostů, že budou nařčeni z rasismu nebo ze snahy získat politické body, je všudypřítomná. Přitom účinné řešení alarmující situace v jejich obcích je možné pouze tehdy, pokud jasně pojmenujeme příčiny. Štědrý sociální systém, ze kterého žije již několik generací a stovky rodin. Nedostatečné sankce za přestupky, kterých se každoročně dopouští více pachatelů a které vedou k trvalému nárůstu drobné kriminality. Vysoká nezaměstnanost a absence vzdělání. Bohužel je mediálně nepřijatelné byť jen slůvkem naznačit, že tyto problémy se týkají také Romů. Přitom politicky korektní je v tuto chvíli přiznat, že právě romské komunitě by se měla vládní i krajská politika zaměřená na začleňování sociálně slabších skupin obyvatel věnovat nejvíce.

Přesto, anebo právě proto je třeba spojit boj proti nepřizpůsobivým lidem s bojem proti jakémukoliv projevu extremismu a rasismu. Nebát se přitvrdit v postizích a represi, jak se snaží ve svých aktuálních návrzích poslanci ODS, pokračovat ale zároveň v preventivních opatřeních, jak s nimi počítá mimo jiné aktuální vládní strategie. Za jediné dobré řešení pak já osobně považuji kvalitní legislativu, která bude reagovat na skutečný stav a bude spravedlivá vůči všem občanům bez rozdílu.

Kdo v posledních týdnech zavítal mezi lidi v postižených obcích, dobře ví, že starostům nepomůže tlachání kavárenských humanistů, kteří nikdy na vlastní kůži nezažili, jaké to je bát se o své děti, nevycházet ze svých domovů po sedmé hodině večerní a v noci se nevyspat díky řvoucím sousedům, co nemusí ráno vstávat do práce. Starostům pomůže jasný vzkaz politické reprezentace, že jejich problémy řeší a píše a schvaluje nové zákony, díky kterým budou moci občanům svého města pomoci. A vůbec nehraje roli, kterou stranu lidé, kteří jim na radnici dennodenně brečí v kanceláři, volili nebo budou volit. Starostové dotčených obcí totiž už dávno nevidí svět politickýma očima. To se o mnoha jiných politicích bohužel říci nedá.

Mgr. Ing. Ivana Řápková, poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama