Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2018 8:37:00

Trauma Mnichova je stále silné

Trauma Mnichova je stále silné

Málokterá událost je živá po osmdesáti letech tak, že stále vzbuzuje v lidech emoce. Mnichovská dohoda k nim patří. V naší zemi už žije asi jen pět stovek lidí starších sto let. Ti ještě tu dobu zažili jako mladí lidé.

 V desetimilionovém národě je to ale už jen kapka v moři. Přesto je slovo Mnichov spojené s jasnou emocí: zrada a ponížení. Někdy se tomu říká mnichovské trauma.

Vlastně je to horší než porážka, protože k boji ani nedošlo. Náš tehdejší spojenec Francie do války jít nechtěla. Velká Británie, která s námi smlouvu neměla, ale věděla, že by byla do války také zatažena.

Důvody se zdají být jasné. Byly psychologické, protože konec předchozí války byl vzdálen asi tak, jako je od nás rok 1998. Jako by to bylo včera a nikomu se do té hrůzy nechtělo. Navíc, jak se ukázalo později, když válka začala, nebyli na tom Francouzi a Britové ohledně vojenské síly dobře. Mohli ovšem bojovat s Československem po boku, ale tehdy nechtěli riskovat. Jak to výstižně charakterizoval Winston Churchill: „Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.“

Dopad mnichovského traumatu byl ohromný. Politické elity už nenabyly důvěry v Západ a pustily se do experimentu s budováním mostu mezi Východem a Západem. Ocitli jsme se na Východě a most končil železnou oponou.

Mnichov, exodus Čechů ze Sudet do vnitrozemí, okupace a válka vytvořily propast mezi Čechy a Němci. Mnichov je velká připomínka toho, k jakým tragédiím může vést, když elity selžou, když žijí v iluzích a když nevědí, co budou dělat v případě selhání svých plánů. Je to příklad, jak někdy místo státníků máme jen úředníky nadané rutinou, ale bez vize a odvahy.

Nikdo z lidí, co tehdy rozhodovali, už nežije a minulost změnit nemůžeme. Jsme ale bohatší o zkušenost. Můžeme a musíme se snažit, aby se neopakovala.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama