Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2011 15:55:00

Zákaz pobytu v obci je účinný

Zákaz pobytu v obci je účinný

Vzhledem k tomu, že se v poslední době šíří kolem našeho koaličního návrhu na možnost zákazu pobytu na území obce různé fámy a polopravdy, ráda bych veřejnost seznámila se základními fakty tohoto návrhu.

    Smyslem návrhu je umožnit obcím, aby mohly vykázat ze svého území osoby, které zde nemají trvalý pobyt a opakovaně páchají přestupkovou činnost, která negativně ovlivňuje veřejný pořádek a bezpečnost ve městech. To v současnosti prakticky znamená krádeže do 5000 Kč, drobné ublížení na zdraví (facka, úder pěstí), pouliční prostituci, obtěžování kolemjdoucích, narušování nočního klidu, rušení občanského soužití, atd. Návrh dále umožňuje zakázat pobyt dotčeným osobám i na vyhrazeném území obce (např. opilcům a pouličním prostitutkám u škol, v parcích apod.). Tuto sankci uloží úřad. V případě, že bude dotyčný na místě přesto policií přichycen, je to posuzováno jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání s odnětím svobody až na tři léta. Mimochodem je to podobné jako jízda bez řidičáku. Potrestaný to může risknout, ale když bude přichycen, jde do vězení.

    Ráda bych v této souvislosti vyvrátila různé spekulace a nesmysly, jakože několikrát špatně zaparkuji a budu vyhoštěn. Tato sankce se bude vztahovat pouze na přestupkovou činnost uvedenou v bodě 1 a to ve zvlášť závažných případech. Je to další šance pro města, jak se vypořádat s nájezdy nepřizpůsobivých, kteří na místě nemají trvalý pobyt, ale kradou a terorizují obyvatele. Stejně tak je možno jej využít proti pouliční prostituci nebo proti bandám různých "chmatáků", kde prozatím byla města v boji bezzubá.

    Na závěr bych chtěla upozornit, že využití této sankce je pro města “dobrovolné”. To znamená, kdo chce, využije, kdo nechce, nemusí. Je to další z možností, kterou pro kolegy starosty připravujeme v nekonečném boji proti sociopatologickým jevům.

    Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
    Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
    reklama