Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2011 18:26:00

Tunelování české armády je nepřípustné, budu navrhovat vyšetřovací komisi v PS

Tunelování české armády je nepřípustné, budu navrhovat vyšetřovací komisi v PS

Informace dnešních médií o další z nekonečné série korupčních podezření v české armádě, týkajících se tentokrát předražených čtyřkolek pro vojenskou policii, ukazují na nepřijatelnou praxi tunelování peněz daňových poplatníků z ministerstva obrany za

Tato korupční kauza se přitom řadí mezi další systematická podezření z rozkrádání peněz z ministerstva obrany za tehdejšího ministra Bartáka – ať už jde o čtyřnásobně předražené Pandury, předražené vozy Iveco či předražené letadla CASA. Ztráty pro veřejné rozpočty jdou jen v těchto třech kauzách do miliard korun!

Jako stínový ministr obrany považuji tyto informace a stále se množící armádní kauzy, ve kterých se ztrácí už miliardy korun z veřejných rozpočtů, za velice závažné a alarmující, zvláště v době, kdy armáda hledá doslova každou korunu, neváhá drasticky seškrtat vojákům odměny a nedostatkem peněz ohrožuje naše závazky vůči partnerům v NATO.

Na nejbližším jednání poslaneckého klubu ČSSD budu proto navrhovat zřízení Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ČR k armádním nákupům v letech 2006-2010. Jsem přesvědčen o tom, že všechny kauzy musí být důsledně a odpovědně prošetřeny a musí být jednoznačně a jasně vyvozena případná trestněprávní odpovědnost za tyto nehorázné miliardové úniky.

Věřím, že případnou vyšetřovací komisi podpoří na půdě Poslanecké sněmovny nejen poslanci ČSSD, ale svoji ruku pro ni zvednou i „rozpočtově odpovědní“ poslanci vládní koalice. Dosavadní snahy ČSSD otevřít téma předražených armádních zakázek totiž koalice v čele s ministrem obrany Vondrou vehementně zablokovala.

Hlasování poslanců vládní koalice o tom, zda se má korupce řádně vyšetřit a zda se o ní má mluvit i na půdě Parlamentu, je přitom pro vládu P. Nečase tím nejlepším vysvědčením, jak to se svým proklamovaným bojem s korupcí skutečně myslí. Praxe vládních představitelů všechna podezření zamést pod stůl zatím dokazují, že v tomto boji fatálně selhává.

Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama