ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2018 11:14:42

Zastavíme sociální devastaci MČ Praha 5. Chceme dostupné jídelny a kluby pro sen

Zastavíme sociální devastaci MČ Praha 5. Chceme dostupné jídelny a kluby pro sen

Zastavíme sociální devastaci MČ Praha 5. Chceme dostupné jídelny a kluby pro seniory.

Občanů-seniorů v naší městské části máme více než osmnáct tisíc. Naším cílem je jim pomáhat. V dnešní době osamělí senioři po zaplacení nájmu bytu nemají už skoro ani na jídlo. Proto vznikl již v roce 2015 na MČ Praha 5 program výdejny obědů pro naše seniory, kde si za velmi příznivých finančních podmínek byli mohli koupit jídlo. V té době byla uzavřena smlouva na dodavatele, který dodával oběd (polévka, hl. jídlo) za 43, 51 Kč.  Cena za rozvoz byla snížena na 15 Kč za jeden oběd. I to jsou vysoké náklady pro naše seniory. Proto byl připraven projekt jídelen pro naše seniory a seniorky. 

Tyto jídelny měli v odpoledních a večerních hodinách fungovat jako kluby a místa setkávání seniorů.

V roce 2017 byla cena obědů od CSOP (Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5, p.o.) zvýšena z 43,41 Kč na 48 Kč a rozvoz z 15 Kč na 25 Kč. To znamená že jeden dovezený oběd klientům CSOP, především důchodcům se zdražil celkem o 14 Kč, tj. o 24 %.

V případě jídelen by se seniorům snížila cena obědů o rozvoz.

V současné době funguje pro seniory na MČ Praha 5 pouze Komunitní centrum Prádelna, které nabízí vzdělávací, kulturní a společenský program pro seniory a zázemí a prostor pro vlastní aktivity seniorů. Kapacita tohoto zařízení je cca max. 100 seniorů z těch osmnácti tisíc co zde bydlí. Přestavba tohoto komunitního centra vyšla MČ Praha 5 asi na 30 Milionů korun. Druhé takovéto komunitní centrum Poštovka bylo v loňském roce zrušeno.

 V dubnu v roce 2016 ale došlo k rozpadu sociálně šetrné koalice na radnici MČ Praha 5 Důvodem byl příklon TOP 09 k pravicové koalici, která je na radnici dnes (ANO, TOP 09, KDU-ČSL, ODS). Byly zlikvidovány skoro všechny sociální programy, které se povedlo zavést v letech 2014 až 2016 a začalo masivní prodávání komunálních bytů.

Jedním z důvodů změn na radnici bylo, že v roce 2015 byl proveden audit hospodaření CSOP Praha 5 (Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci PRAHA 5, p.o.) za posledních deset let. V auditu bylo zjištěno, že se ročně ztrácelo v CSOP cca 7 milionů Korun. Audit provedla renomovaná firma AQE ADVISORS, a.s.

Plánovaná jídelna pro seniory ve Zborovské ulici schválená předchozí koalicí byla jako záměr zrušena a nebyla realizována. Prostory bývalé Restaurace pod schody, kde měl být projekt uskutečněn, byly komerčně pronajaty na restauraci.

Tato jídelna měla fungovat současně jako klub seniorů v centrální části Smíchova.

Současně bylo plánováno podobné zařízení v bývalé mateřské škole Záhorského 4 v Praze 5. Po rekonstrukci v rozporu s původním záměrem zde bylo zřízeno Kulturní a rodinné centrum. Senioři se svými oprávněnými potřebami byli na Barrandově opět až na druhém místě.

Pro cílené vyhledávání osamělých seniorů na hranici bezdomovectví byla rozšířena agenda jubileí od výročí 70 let. (předáno blahopřání a dárek k výročí). Současně bylo organizováno pravidelné setkání se všemi praktickými lékaři na Praze 5, tak aby bylo možné vyhledat osamělé seniory nebo invalidy. Tento program úspěšně fungoval. Po dubnu roku 2016 byl tento sociální program zrušen.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama