ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2011 18:18:00

Pánové Chládek a Rath by si nejdříve měli zamést před vlastním prahem

Pánové Chládek a Rath by si nejdříve měli zamést před vlastním prahem

MŠMT posílá krajům další stovky milionů z eurofondů. Středočeský kraj zatím nedostane nic.

Ministerstvo školství posílá 300 milionů korun krajům v rámci tzv. globálních grantů [1] z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Tím jim umožňuje zvýšit kvalitu v oblasti tzv. dalšího vzdělávání. [2]

Uvedená částka je v rozpočtu OP VK k dispozici díky vývoji kurzu koruny vůči euru. Klíč, podle něhož se přidělovaly částky na jednotlivé kraje, byl stanoven podle dosavadních úspěchů při čerpání eurodotací ve výše uvedené oblasti. Nejúspěšnější kraje – Moravskoslezský a Pardubický - se tak mohou těšit na vyšší částky než ostatní kraje.

Naopak Středočeskému kraji byl přísun uvedených finančních prostředků pozastaven do doby, než napraví prokazatelně pomalé čerpání v oblasti dalšího vzdělávání.

 „Středočeský kraj v oblasti dalšího vzdělávání do této chvíle ještě nerozdělil mezi žadatele ani korunu. Přitom má na tento účel vyčleněno přes 360 milionů korun. K pozastavení dalších financí jsme se rozhodli na základě problémů v administraci projektů a z obavy z nevyčerpání těchto prostředků,“ vysvětlil 1. náměstek ministra školství Jakub Hodinář zodpovědný za evropské záležitosti.

Středočeskému kraji budou finanční prostředky poskytnuty pouze v případě, že vyřeší situaci, která v oblasti dalšího vzdělávání v tomto kraji panuje. V opačném případě bude jeho podíl rozpuštěn mezi úspěšné kraje.

 „Pánové Chládek a Rath, kteří se neustále ohánějí kritikou ministerstva školství i mé vlastní osoby ve všech možných směrech, by si nejprve měli zamést před vlastním prahem. Je naprosto nezodpovědné obviňovat mě a resort, který vedu, z nečerpání dotací, když sami ještě nedokázali vyčerpat ani korunu na uvedenou oblast. Přístup politické reprezentace Středočeského kraje negativně ovlivňuje celkové výsledky čerpání eurodotací v gesci MŠMT,“ zdůraznil ministr školství Josef Dobeš.     

 ------------------------------------------------------------

 [1] Globální granty = eurodotace, které Ministerstvo školství směřuje do jednotlivých regionů. Kraje poté na základě vlastních výzev již rozdělují tyto peníze příslušným vzdělávacím institucím.

 [2] Další vzdělávání = učení, které probíhá po dosažení určitého stupně vzdělání, resp. po prvním vstupu vzdělávajícího se na trh práce. Další vzdělávání může být zaměřeno na různé spektrum vědomostí a dovedností důležitých pro uplatnění v pracovním, občanském i osobním životě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama