JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2018 12:30:00

Nepodceňujme sílu české trikolóry

Nepodceňujme sílu české trikolóry

Modrá, bílá a červená. Tři barvy. Když jsme do nich v předvečer Dne české státnosti oblékli jinak šedivou a fádní budovu Ministerstva financí, chytlo nás to za srdce víc, než jsme si dokázali představit.

Ta kombinace barev umí zázraky. Zrcadlí se mi v ní mocné vzpomínky. Na vlajky rozevláté mezi studenty na zaplněném náměstí Svobody, na velkolepá sportovní vítězství, na dny smutných loučení s našimi státníky a hrdiny nebo na velké příběhy, které jsem měla možnost poznat již pouze z knih či filmů. To jsou ty momenty, které vtiskávají oné důvěrně známé kombinaci modrého trojúhelníku vklíněného do staré červenobílé vlajky českého království tu magickou sílu.

Často na ni myslím při náročných zahraničních jednáních. Připomíná mi, že vůbec nevadí, že jsme malá země. Že i malá země může mít velké cíle a za těmi si musí stát, a to nejméně stejně tak pevně a sebevědomě, jako to dělají státy největší. A když nepoleví, uspěje. Tak jako se nám to po 4,5 letech neúnavného prosazování režimu přenesené daňové povinnosti podařilo v úterý 2.10.2018 v Lucemburku.

Na to, aby problému nedostatečně fungujícího systému DPH v EU byla věnována odpovídající pozornost, protože podvody na DPH ovlivňují rozpočty členských států více než jakákoliv jiná daň, jsme upozorňovali již od června 2014. Zároveň jsme dobře věděli, že vhodným řešením je právě rozšíření reverse charge, které vůči karuselovému podvodu skutečně funguje.

Psali jsme dopisy Evropské komisi a když to nepomohlo, apelovali jsme na všech 27 ministrů financí EU. Jednali jsme mezi čtyřma očima, pořádali mezinárodní konference, meetingy, vytvářeli strategická partnerství, vydávali studie, přesvědčovali. A přesto, že se nám zpočátku příliš slechu nedostávalo, získávali jsme postupně jednoho spojence za druhým. Až se to tento týden podařilo a návrh byl jednomyslně schválen. Byl to neskutečně dlouhý a náročný boj, na jehož počátku jsme byli v podstatě úplně sami. Nevzdali jsme ho a stal se z něj největší úspěch naší diplomacie na poli EU.

Modrá, bílá a červená. Odvaha, trpělivost a vůle. Ta kombinace umí zázraky. A to nejen v předvečer Dne české státnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama