doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2018 14:58:00

Osm kamenů ve Chválkovicích připomíná oběti holocaustu

Osm kamenů ve Chválkovicích připomíná oběti holocaustu

Osm stolpersteinů, kamenů zmizelých, přibylo dnes v olomoucké městské části Chválkovice. Připomínají osudy členů rodiny Evy Grossmannové, kteří byli perzekuováni nacistickým režimem a zahynuli v koncentračních táborech.

Eva Grossmannová, která je vnučkou Leopolda Fromowitze, majitele někdejšího parního mlýna ve Chválkovicích, osobně vložila kameny do chodníku podél Chválkovické ulice. „Pamatuji si tady mlýn a hlavně les. Je to pro mě velmi silný a dojemný okamžik,“ popsala Eva Grossmannová své emoce při vložení stolpersteinů poblíž místa, kde stával mlýn jejího dědečka. Zasazením kamenů zmizelých do chodníku v Olomouci tak pětaosmdesátiletá žena, která nyní žije v Izraeli, vzpomněla na osm svých příbuzných - Fromowitzovou Josefinu, Grétu, Fromowitze Leopolda, Ervína, Petra, Pavla, Müllerovou Bertu a Müllera Lea.

„Stolpersteine, kostky se jmény na horní mosazné desce, vybízejí kolemjdoucí, aby se zastavili a sklonili se ke jménu oběti vyraženému na kostce. Vkládají se do chodníků před domy, jejichž obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech,“ připomněl Tomáš Hrbek z Židovské obce Olomouc.

S myšlenkou uctít oběti holokaustu položením pamětního kamene před dům, v němž nacisty zavražděný člověk naposled bydlel před deportací do koncentračního tábora, přišel v roce 1993 německý umělec Gunter Demnig. V roce 1995 umístil první kameny v ulicích Kolína nad Rýnem, potom v Berlíně a dalších německých městech. Do roku 2012 bylo položeno přes 30 tisíc kamenů ve stovkách evropských měst.

„Projekt pokládání kamenů v Olomouci dlouhodobě finančně podporuje statutární město Olomouc a uskutečňuje se ve spolupráci s Technickými službami města Olomouce,“ objasnil ministr kultury Antonín Staněk, který se pokládání kamenů ve Chválkovicích zúčastnil.

Během října ke stávajícím dvě stě dvanácti stolpersteinům přibylo v Olomouci dalších celkem dvacet osm.

Více o pokládání kamenů ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama