Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2018 14:15:08

Před teroristy se neutíká

Před teroristy se neutíká

Projev prezidenta republiky při slavnostní vojenské přísaze a slibu policistů a hasičů

Vojáci Armády České republiky,

v nedávné době jsme se smutkem vzali na vědomí smrt vašich čtyř kamarádů, kteří zahynuli v souboji s teroristickým islamistickým hnutím Tálibán v Afghánistánu. Vzniká otázka, proč naše jednotky spolu s dalšími spojenci v Afghánistánu jsou, a já chci na tuto otázku jasně odpovědět.

Vzpomenu zde Nevilla Chamberlaina, který v září 1938 řekl, proč máme bojovat za zemi, o které nic nevíme. Správná odpověď tehdy zněla, protože je to i ve vašem zájmu. A stejná odpověď platí i dnes.

Je v zájmu České republiky, aby v Afghánistánu nevzniklo další teroristické centrum, které by připravovalo útoky na civilizované země, jako se poprvé, nikoli naposledy, stalo v roce 2001 útokem na newyorská dvojčata. Od té doby uplynulo sedmnáct let a naším úkolem je zabránit, aby se tyto útoky neopakovaly a dosáhnout toho, aby se snížilo riziko teroristických útoků i vůči České republice.

Tehdy v roce 2001 jsem řekl, že s teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje, a dnes pouze dodávám, že před teroristy se neutíká. Jako vrchní velitel ozbrojených sil proto očekávám, že budete-li nasazeni v kterékoli ze zahraničních misí, splníte svoji povinnost danou vaší přísahou.

Miloš Zeman, prezident republiky, Hradčanské náměstí, 27. října 2018

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama