Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2018 22:33:21

Jak se vyvíjela povolební situace v Kroměříži aneb Krátké komentáře z října 2018

Jak se vyvíjela povolební situace v Kroměříži aneb Krátké komentáře z října 2018

Opět si dovolím vložit souhrn komentářů ze svého Facebooku.

První povolební poznatky z médií

8. října – Předpokládám, že Vás nepochybně zajímá, jak probíhá předvolební vyjednávání. Kromě toho, co jsme konzultovali po telefonu se stranickým kolegou Adamíkem v neděli, což byly jen zřejmě neurčité představy některých, se zatím dozvídám informace jen z médií…
https://kromerizsky.denik.cz/zpravy_region/nemec-se-sesel-s-moznymi-koalicnimi-partnery-20181008.html

V hospodském kvízu už vzali na paškál nově zvolené zastupitele

Náhled kvízu9. října – Tak toto už se prý stihlo objevit v jednom nejmenovaném restauračním zařízení v hospodském kvízu (aby někdo netvrdil, že dělám reklamu, v Kroměříži jsou minimálně tři takové hospody) v kategorii dotazů Naši zastupitelé… Věděli byste odpověď? 

Tak se nám prý rýsuje koalice

15. října – Alespoň podle Rádia Kroměříž http://www.radiokromeriz.cz/novinky5342_v-kromerizi-se-rysuje-koalice-ktera-povede-mesto.html
Jeden z koaličních partnerů to na FB potvrzoval, tak snad to není úplná kachna. Někdejší nepřátelé ČSSD a TOP 09 (maskovaná jako Zdravé Kroměřížsko) se zřejmě mocně objali.
Jinak během víkendu jsem měl možnost osobně si vyslechnout pohledy předsedy a dvou místopředsedů KSČM na současnou situaci. Z toho mě zaujal snad jen pohled Standy Grospiče, který vyzníval naprosto upřímně, chvílemi i sebekriticky, a který jasně vyjadřoval, že KSČM musí začít dělat některé věci jinak než dosud. Snad se v KSČM najde dost lidí dělat věci jinak…

Nové informace

16. října – Tak už se nám o chystané koalici objevují další informace…
https://kromerizsky.denik.cz/zpravy_region/tentokrat-bez-lidovcu-v-kromerizi-se-rysuje-ctyrkoalice-20181016.html
Z dalších zdrojů vím, že potenciální koalice se má sejít 19.10. Tak uvidíme, co z nich vypadne…

Nepřesné novinářské dělení KSČM

17. října – Po podzimních volbách se zděšením sleduji, že někteří novináři opět KSČM dělí na dvě frakce – filipovce a skálovce. Chci deklarovat, že se v žádném případě nechci řadit ani do jedné z těchto frakcí – k tomu jsem dost řekl v dubnovém rozhovoru pro Info.cz a svůj názor jsem od té doby nezměnil.
Zároveň jsem přesvědčen, že KSČM má ještě šanci sestupný trend volebních výsledků zvrátit. Ale nepůjde to samo. Znamená to zbavit se národního konzervativismu a nahradit jej měšťáckou svobodomyslností, na kterou se odvolával již prvorepublikový komunistický poslanec Burian. Nebo např. začít vystupovat jako suverénní strana a nelézt do zadku některým politickým partnerům – či ještě hůře oponentům…

Koalice po pár dnech (skoro) rozpadlá

20. října – Dělají si z občanů města některé strany legraci? Jejich vyjednávání na mě působí dosti komicky. Posuďte sami – takto se vyjádřil starosta Němec k vyjednávání dne 18.10.:

„Dnes mi MUDr. Kreml písemně oznámil, že nevěří funkčnosti navržené koalice Nezávislí, Zdravé Kroměřížsko, Piráti a ČSSD. pod vedením Jaroslava Němce. Vystoupil pouze on, další tři členové ZK se nevyjádřili. Předpokládám, že 19.10. budu kontaktovat 13 budoucích zastupitelů výše uvedených stran a budeme se bavit o dalším postupu. Není pravda, že ČSSD se vrací do koalice s KDU, ANO, ODS jak na fb píše pan Krtek.“

Divoké spekulace

21. října – Zaznamenal jsem, že se po městě údajně šíří různé fámy, koho na starostu či do vedení radnice podpoří Kostka nebo KSČM. A někdy jsou ty fámy dosti divoké. K tomu můžu říct, že já osobně jsem nikomu podporu neslíbil. A stejně tak nevím o tom, že by tak učinil jakýkoliv orgán KSČM.
Samozřejmě jsem ochoten vést debatu o povolebním uspořádání a prioritách města s kterýmkoliv politickým subjektem v zastupitelstvu i mimo.
Jinak přidávám vyjádření aktérů jednání dnes již zřejmě zkrachovalé koalice, ať si každý může obrázek udělat sám.

Vyjádření Jaroslava Němce (Nezávislí, dříve ANO 2011)

„Jak je to s koryty a s MUDr. Richardem Kremlem?
Musím předně říct, že z jednání pana Kremla jsem zklamán a rozladěn. Pokusím se nejprve shrnout povolební dění. Hned poté, co byly známy výsledky voleb, se pan Kreml s panem Motyčkou z KDU-ČSL prohlásili vítězem voleb, v nichž prý získali sedm mandátů. Nikdo takový ale v Kroměříži letos nekandidoval. Pan Kreml se poté dohodl na koalici s KDU-ČSL, ANO a ODS. Jak je známo, díky nesouhlasu jeho tří kolegů ze Zdravého Kroměřížska tato koalice uzavřena nebyla.
Zdravé Kroměřížsko, včetně pana Kremla, pak začalo o koalici jednat s Nezávislými, Piráty a ČSSD, která by měla v zastupitelstvu 14 hlasů. Pan Kreml se účastnil jednání a nic nenasvědčovalo tomu, že by nastal nějaký programový či jiný zádrhel. Pan Kreml ale jinak mluvil na schůzkách se všemi stranami a jinak v rozhovorech mezi čtyřma očima se mnou. Na nich vznášel personální požadavky. Chtěl nahradit vedoucí odboru rozvoje bývalou zastupitelkou Zdravého Kroměřížska Zdeňkou Dokoupilovou a také si chtěl nominovat „svého člověka“ na post vedoucího odboru životního prostředí poté, co stávající vedoucí odejde do důchodu. Na okraj dodávám, že pan Kreml byl součástí i stávající koalice. Nikdy jsem od něj neslyšel žádnou výhradu vůči odboru rozvoje, který snad za čtyři roky dokonce ani nenavštívil. Změnu na postu vedoucí odboru rozvoje považuji za neuváženou, neboť je tam připravena řada mnohdy i složitých projektů, s nimiž by se nový vedoucí musel seznamovat, a jejich realizaci by to minimálně zpomalilo.
O výhradách vůči budoucím místostarostům jsem si přečetl poprvé až v článku pana Kremla na webu Zdravého Kroměřížska. Je nutno říct, že při našem jednání pan Kreml nenaznačil ochotu podílet se na vedení radnice v uvolněné funkci a „vyřešit“ tak podle něj chybějící silnou osobnost na postu prvního místostarosty. S překvapením jsem pak četl, že starostou by se stát chtěl. Soudný čtenář si o tom, jak to pan Kreml má s koryty, udělá obrázek sám.
Mrzí mě také, že pan Kreml shazuje čtyřleté působení koalice, které byl sám členem. Není pravda, že se pouze opravil Starý pivovar a vydláždila polovina Vodní ulice, jak pan Kreml píše. Radnice v tomto volebním období proinvestuje kolem 300 milionů korun. Je pozoruhodné, že koaliční zastupitel nezaznamenal opravy ve školách a školkách, Domu kultury a budov městského úřadu, nová sportoviště a dětská hřiště či 100 milionů korun investovaných do chodníků a komunikací. Přehlédl i koupi budovy bývalé okresní vojenské správy a okolních pozemků na parkovací dům a byty pro mladé a seniory i pořízení nemovitostí na fotbalovém stadionu či kompostérů do domácností. Nevšiml si ani nových autobusů MHD a dalších věcí včetně chystaných projektů, o kterých si více přečtete v článku na webu města https://www.mesto-kromeriz.cz/…/radnice-v-tomto-volebnim-o…/
Na závěr se vyjádřím k situaci na radnici, která je diametrálně odlišná od toho, jak ji popisuje pan Kreml. Obecně platí, že každý zaměstnanec radnice má u mě dveře otevřené, a že u místostarostů, tajemnice a vedoucích odborů to platí dvojnásob. Komunikace je ale záležitostí dvou stran, to je potřeba si uvědomit. A se sevřeným žaludkem do práce chodí na radnici jen lidé, s jejichž výsledky nepanuje spokojenost. Netýká se to ale zmiňovaného odboru rozvoje, ale například některých lidí na stavebním úřadě, o jejichž neochotě, špatném přístupu a nevhodné komunikaci s lidmi se po městě bohužel vyprávějí legendy. O potřebě zlepšení stavebního úřadu píše koneckonců i sám pan Kreml.
Jak z této situace dál? Cílem mým i dalších zastupitelů zvolených za Nezávislé je vytvořit funkční, dobře spolupracující a komunikující tým, a to jak v radě města, tak i na samotné radnici. Pan Kreml se toho účastnit nechce, respektuji to. Věřím ale, že se brzy najdou zastupitelé, s nimiž společně splníme věci, které jsme vám, obyvatelům Kroměříže, slíbili.“

Vyjádření Richarda Kremla (Zdravé Kroměřížsko, tedy Strana zelených a TOP 09)

„Zavirovaná radnice a mlaskání u koryt
Události se ženou jako vichřice, lidé se právem ptají, co se děje, a kam to směřuje.
Pokusím se vysvětlit svůj postoj. Volby těsně vyhráli Nezávislí starosty Němce. O jeden hlas méně dostalo ANO. Zdravé Kroměřížsko se 4 mandáty. ODS a KDU/ZVUK 3, Piráti 2, KSČM 2 (Kreml opomněl 2 mandáty ČSSD – poznámka Michal Kostka).
Máme jisté limity ve vyjednávání. Vysvětlili jsme si, že s ANO do koalice nechceme, nejsme schopni vstřebat jejich jednání kolem VaKu a následné trestní oznámení. To byl faul, který do komunální politiky na malém městě nepatří. Dále jsme se bohužel neshodli v naší zastupitelské skupince. Já, který jsem byl 8 let v zastupitelstvu, mám problém se starostou Němcem. Budiž mu čest, že prosadil akcionářskou dohodu VaK, ale to už je vyřešeno na 30 let dopředu. Žijeme dnes a já vnímám zásadní problémy ve fungování radnice.
Ryba smrdí od hlavy. Vůbec nepochybuji o starostových zásluhách v záležitosti VaKu. Jenomže poslední 4 roky jsme byli svědky toho, jak starosta nevychází s lidmi. Vlastně vychází, se svými několika málo oblíbenci, s ostatními je to horší. Radnice musí být vedena profesionálně. Je to možné, když starosta není schopen nebo ochoten komunikovat s tajemnicí, hlavou státní správy? Je několik odborů, které jsou v zoufalém personálním stavu a tomu odpovídají výsledky. Typicky odbor rozvoje, odkud odešlo několik klíčových lidí a další se chystají. Výsledkem jsou špatně připravené projekty. Další problémy na jiných odborech nebudu rozepisovat. Lidé, pracující v klíčových funkcích, chodí do práce se sevřeným žaludkem. Myslíte, že je to tím, že je na své podřízené starosta náročný? Pak by tomu měly odpovídat výsledky. Co se postavilo za 4 roky, co mělo město nejvyšší příjmy v historii? Starý Pivovar, zásluhou urputnosti Jirky Kašíka. Vydláždila se půlka Vodní… a dál?
Radnice je jako zavirovaný počítač, zpomalená, těžkopádná. Bez restartu a antiviru to nepůjde.
Pan Němec při prvním jednání nastínil základní kámen – on sám nadále starostou. Koalice s Piráty, soc.dem. a s námi. Přesně 14 hlasů z 27.
KDU a ZVUK hned prvním jednáním sdělili, že do tohoto uskupení s Němcem v čele nejdou.
Většina lidí ze Zdravého Kroměřížska po delší debatě přesvědčilo mě, že máme jednat. Dal jsem si dvě podmínky. Mám-li o tom vůbec uvažovat, chci, aby byl první místostarosta silnou osobností, a ne loutkou. Snažil jsem se přesvědčit paní Sehnalovou. Nesouhlasila, má jiné plány a zatím je v Bruselu, což je silný argument. Jiného vhodného člověka v této koalici nevidím. Jediný, kdo je ochoten tuto funkci vzít, je pan Peštuka z TOP 09, který má ale minimum zkušeností z radnice. A na práci uvolněných radních či místostarostů se řada opravdu nestojí.
Druhá podmínka se týkala odboru rozvoje – je nutná zásadní organizační změna, včetně personální, s cílem znovu nastartovat strategický rozvoj města. Odpověď? Uvidíme, možná na jaro. Napřed přeoráme Stavební úřad, oddělíme územní plán, navrhl starosta. Bohužel, to nevidím jako cestu. Na Stavebním úřadě je co zlepšovat, bude nutné ho personálně posílit, najít cestu k přímé spolupráci s rozvojem, ale jeho rozdrobení je cesta do pekel.
Obě podmínky tedy nebyly naplněny. Navzdory tomu proběhlo jednání o programu, kde jsme seznali, že tady by problém nebyl. Papír snese hodně a slibem nezarmoutíš. Jak budeme sliby plnit, je věc druhá.
Je mi líto, ale tohle není rozložení, kde bych si dovedl představit, že budeme naplňovat program.
Výsledkem takové koalice bude všemocný starosta Němec, 6 nezkušených a 2 nevýrazní radní, vlající ve větru, podle toho, jak šéf fouká.
Jaké jsou jiné alternativy? Jakýkoli jiný starosta z řad Nezávislých – nepřijato.
Někdo jiný v jiné sestavě? Po 14 dnech bez posunu – připadá v úvahu Pavel Motyčka, s cejchem lidovce, což je v časech nadcházející války s Čunkem problém. Paní Hebnarová? Osobně s ní nemám problém, ale s kmotry v zádech…? Když si vzpomenu, jak lidé, kteří hlasovali pro akcionářskou smlouvu VaKu byli z kandidátky ODS nekompromisně odstraněni? Teď má ODS možnost, uvidíme, jak moc zásadoví jsou ti, co si před pár dny vjížděli do vlasů, viz článek Jardy Stojaníka…
Pokud nechci pana Němce, musím mít alternativu. Ano, zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Připustil jsem, že navzdory své osobní a profesionální situaci (2 malé děti, lékařská praxe, operativa…) bych byl ochoten odblokovat situaci a být starostou, třeba na jeden rok s tím, že by místostarosty byli zkušení lidé na plný úvazek. Neboli, pokud by se kolem mě vytvořila silná a kvalitní koalice. Výsledek? Byl jsem obviněn, že dělám kariéru. I svými „vlastními“ zastupiteli.
V tomto okamžiku mám čisté svědomí. Udělal jsem všechno pro to, abychom se pohnuli kupředu. Nešlo to. Tudíž moje rozhodnutí: nebudu ten, kdo poskytne klíčový čtrnáctý hlas pro starostu Němce a pro koalici, které nevěřím. Je to mé individuální rozhodnutí, ostatní kolegové ze Zdravého Kroměřížska chtějí jednat dál, neshodli jsme se a je to jejich nezadatelné právo. Každý je odpovědný za svůj mandát voličům, nikoli straně. Já jsem to vyhodnotil tak, že bych se nemohl podívat do očí lidem, se kterými jsem spolupracoval a kterých si vážím. Pokud máte pocit, že na tom něco vyrýžuji, pletete se. Já jsem ten, kdo se vzdal vlivu v koalici, ten, kdo nebude zasedat v žádné dobře placené dozorčí radě. Pokud tady někdo kvičí s vidinou plného koryta, já to nejsem. Nemám problém se uživit tí, co umím. Zkuste se lépe rozhlédnout, odkud se to netrpělivé mlaskání ozývá. Já jsem si naordinoval dietu. Někdy je to nutné. Pro fyzické, i duševní zdraví.“

Sága sporů pokračuje

23. října – Sága sporů mezi Mgr. Němcem a MUDr. Kremlem pokračuje. Nyní se vyjádřil Kreml. Ke Kremlově spekulaci, že Němec „možná uloví podporu u KSČM“ a že v takovém případě nebudeme pak na plakátech číst, co radnice dokázala, můžu říct jen to, že těžko bych vydržel v koalici, která by nic nedokázala…

Celé vyjádření Kremla

„Po volbách bývá zvykem, že příkopy se zahrabávají a je snaha se domluvit. Nepovažuji za klišé dodat, že ku prospěchu občanů. V Kroměříži je to přesně naopak. Škoda, ale asi to musí být, některé věci musí vyplout na povrch. Takže zkusím vysvětlit:
Kdo je vítězem voleb? Ten, kdo má víc mandátů? Ne, ten, kdo se dokáže domluvit a ustaví koalici. Nejblíže k ní má pan starosta Němec. Je právem vítěze se o to pokusit. Poražený má ale také svá práva – může podmínky vítěze odmítnout, pokud nemá garance, že bude moct smysluplně prosazovat svůj program. Nesmysly o dohodě koalice večer po volbách, kdy starosta Němec vzkázal, že bude napřed dva dny odpočívat a oťukávací schůzky se nezúčastní, interpretovat jako uzavření koalice, je lež a účelová pitomost.
Další jednání navrhl pan Němec ve známé sestavě NEZ, ZK, PIR, SocDem, což by bylo přesně 14 hlasů. KDU/ZVUK odmítli základní podmínku Nezávislých, že pan Němec bude starostou. Už dříve jsem napsal, proč mám i já s takovou sestavou problém – nedostatek lidí zkušených, schopných a ochotných pracovat, absence zkušené osobnosti na funkci 1.místostarosty (dr. Sehnalová odmítla). Takže koalice v této podobě rovná se pan Němec. A já s ním bohužel nemám tak dobrou zkušenost, jako jeho 3300 voličů. Možná proto, že ho znám nejen v bílé košili z plakátu, dříve ANO, nyní NEz. Rozdíl pouze v odznáčku na klopě. Pro upřesnění – z mého pohledu to není ani anděl, ani ďábel. Udělal i věci dobré, akcionářská smlouva o VaKu bude jeho památníkem. Jeho způsob práce a chování ale nepovažuji dlouhodobě za to nejlepší, co bychom měli městu do nejvyšší funkce přát. Možná jsem náročný, ale myslím si, že město má na víc.
Už jste někdy měnili zaměstnání? Bylo by vám milé, kdyby se váš stávající šéf dověděl o vašem záměru dříve, než mu to řeknete sami? Mě tedy ne. Co mám tedy říct na zmíněné jednání s panem Němcem mezi čtyřma očima, kdy jsem panu starostovi sdělil, že nepovažuji práci a atmosféru Odboru rozvoje za dobrou a vidím potřebu personální změny ve vedení. Protiargument, že sehnat v dnešní době někoho schopného na takové místo je skoro nemožné, je pádný. Protože vím, že bývalá kastelánka, paní Zdena Dokoupilová, by uvažovala o účasti v takovém výběrovém řízení, jmenoval jsem ji. S výslovnou prosbou, aby si to pan starosta nechal pro sebe. Nenechal. Zveřejnění něčeho takového na webu hnutí NEz, to je velmi nesolidní jednání. Sám bych to asi přežil, ale vůči paní Dokoupilové je to velmi nefér. Kdo ji zná, ví, jaká práce za ní zůstala na zámku v Kroměříži. Po vynuceném odchodu se jí podařilo ze studené díry rychnovského zámku udělat rozkvetlé místo, kde se její zásluhou realizují mnohamiliónové projekty rekonstrukcí. Teď se jí musím celou větou omluvit. Za pana starostu. Nebo za někoho, kdo píše za něj články? A myslíte, že ji teď přesvědčím, aby uvažovala o práci pod panem Němcem?
K odboru rozvoje jen krátce. To, že jsem nejednal s paní vedoucí, neznamená, že bych situaci na odboru neznal. Realizují se jen nahodilé investiční akce. Úspěšnost projektů dotažených Odborem rozvoje k realizaci je tristní. Personální situaci na odboru zjistí každý, prostým nahlédnutím na městský web. Odchody projektových manažerů pod stávající paní vedoucí ochromují činnost města. Neschopnost komunikovat se Stavebním úřadem, aby se připomínky řešili ještě nad projektem a ne dopisováním přes dvě ulice (vždyť je to proboha jedna radnice!)… Pane starosto, jste si opravdu jist, že tento klíčový odbor funguje, jak má? Je radnice i na dalších odborech ve stavu, kdy se můžeme plácat po ramenou? Podle mě není.
Se sdružením Hortus Moraviae jsme se připomínkovali mnoho projektů v Kroměříži, také městské. Třeba parkovací dům. Se skřípěním zubů jsme se podepsali pod nekvalitně připravený projekt, aby město nepřišlo o dotace. Pan starosta na čestné slovo slíbil, že naše připomínky budou zapracovány v dalším stupni řízení – nebyly. Slovo starosty dnes v Kroměříži moc velkou váhu nemá.
Kdo nevidí potíže na rozvoji, nemůže pochopit, proč je realizace projektů města jak zpomalený film. Kde je sportovní hala, kterou měl starosta ještě jako ANOista jako vlajkovou loď? Postavili ji v Jarohněvicích i v Kojetíně. U nás slib do dalších čtyř let. Proč váznou další projekty?
Nezlobte se, ale kompostéry, nákup ruiny Posádkové správy či nových autobusů, dětská hřiště a vykoupení části areálu fotbalového stadionu… není to málo? Ano, je to i sebekritické konstatování, i my jsme byli součástí koalice, byť nejmenší.
Proč to píšu, když jsem sám jednání o koalici s panem Němcem čele opustil? Možná proto, aby si ti, kteří nyní o koalici jednají, uvědomili, že rozhodují o fungování města na čtyři roky. Já jsem došel k závěru, že za nabízených podmínek město moc dál neposuneme. A pokud zastupitelé netrpělivě kývnou na první dobrou, budou v této sestavě nejspíš hrát a tahat za kratší konec čtyři roky.
Co s patem? Nejsem sám, kdo je toho názoru, že pan Němec by měl posunout štafetový kolík dál. I mezi Nezávislými jsou další osobnosti, které jsou schopny vést město, my je budeme respektovat a uvolní to cesty k dalšímu jednání.
Možná se panu Němcovi podaří ulovit podporu mezi ODS nebo u KSČM. Nikdo mu v tom nezabrání. Koalice bude ale slabá, a za 4 roky opět budeme na plakátech číst nikoli o tom, co jsme dokázali, ale zase budeme slibovat, co bude za další čtyři roky. Jako letos.
P.S.: moje starostenské ambice? Opravdu zoufalá myšlenka v situaci, kdy mnoho alternativ není. Nemám problém uživit se ve svém řemesle, mám dvě malé děti, soukromou praxi… Uvázat si tohle na krk? Pouze jako nejposlednější z posledních možností před předčasnými volbami.“

Skorokoalice se vyjádřila ke zdravotnictví

23. října – Přemýšlel jsem, jak komentovat vyjádření menšinové kroměřížské skorokoalice ke zdravotnictví. Snad jen tak, že kdyby nabídli toto vyjádření ke spolupodpisu i nekoaličním zastupitelům, určitě by to mnozí podpořili. Já tedy určitě. Opravdu nechci, aby Kroměřížáci museli za základní péčí jezdit až někam do Zlína. Ale méně podepsaných zastupitelů je pro koalici asi více…

Schůzka s Němcem

24. října – Tak jsem dnes asi hodinu hovořil se současným starostou města Jaroslavem Němcem. Schůzka byla spíše zdvořilostního charakteru, Němec mě informoval o předvolebním vyjednávání a vysvětlili jsme si některé své názory. Němec za současné situace prakticky vyloučil jakoukoliv variantu koalice s KSČM (s takovou variantou jsem samozřejmě příliš nepočítal) a nežádal ani o podporu. Chce usilovat o rozšíření své současné třináctičlenné koalice, což je samozřejmě jeho právo, i když jsem samozřejmě vyslovil svůj názor, že taková koalice nebude příliš stabilní.

Koalice a československé výročí

28. října – Dnes slavíme den vzniku Československa. Jsem přesvědčen, že šlo o jeden z nejvýznamnějších mezníků v dějinách země. Zajímavé je však to, že slaví i politici, kteří se aktivně podíleli na jeho protiústavním konci. Protiústavním proto, že tehdejší ústava vyžadovala referendum, které se nekonalo.
V Kroměříži nám k tomuto svátku část politiků nadělila koaliční smlouvu. Koalice ještě nemá program, ale už se dohodla na zvýšení počtu místostarostů – zatímco dosud nám stačili dva, nyní bude jejich počet dvojnásobný. Nekremlovské křídlo Zdravého Kroměřížska už jsem viděl uváděné i jako ex-Zdravé Kroměřížsko, takže významný vliv bude mít v koalici i subjekt, který vůbec nekandidoval (politická mrtvola TOP 09 se nám vrací na výsluní)…
https://zlin.rozhlas.cz/dohodnuto-podepsano-starostou-kromerize-bude-jaroslav-nemec-7664028

Koaliční smlouva zveřejněna

30. října – Tak nám část koalice i zveřejnila koaliční smlouvu. Nic moc zajímavé čtení, program je zmiňovaný jen v jakýchsi přílohách, které jsem tedy dosud neobjevil. Takže odkázaný text je v podstatě o rozdělení koryt, tedy pardon, funkcí…
http://www.cssdkm.cz/upload/prilohy/koalicni-smlouva-final.pdf

Ustavující zastupitelstvo

Osvědčení o zvolení1. listopadu (ano, není to říjen, ale říjen to tematicky uzavírá) – Tak se nám dnes sešlo první zastupitelstvo. Nová koalice si prosadila to, co sama plánovala, takže nezbývá než jí pogratulovat. Ke zvýšení počtu místostarostů jsem se již vyjadřoval, takže nezbývá než dodat, že v o něco menším Vyškově vyčíslili náklady na nového místostarostu na 5 milionů Kč za volební období, v Kroměříži to bude zhruba stejná částka. Nepochopil jsem argumentaci starosty, že to zlepší komunikace, trošku drahé zlepšení komunikace. V souladu s diskuzí na vedení městské organizace KSČM jsem pro nic takového nehlasoval. Stejně tak jsem nepodpořil personální obsazení rady, která o naši podporu ani nestála.
Pozitivně hodnotím zastoupení všech stran ve výborech a také to, že oddávat mohou všichni zastupitelé. Po peripetiích na konci života mého otce vím, že je vhodné toto neomezovat.
Také jsem vhledem k faktu, že nadpoloviční většina zastupitelů byla zvolena za strany, které mají v programu druhý silniční most v Kroměříži, narozdíl od současného starosty, oslovil dr. Motyčku s žádostí o společný postup v této věci, což akceptoval. Stejně hodlám oslovit zástupce dalších stran, které toto měly v programu. Uvidí se, zda koaliční strany budou více loajální ke svému programu nebo ke koalici.
https://www.mesto-kromeriz.cz/aktuality/tiskove-zpravy/starostou-kromerize-byl-opet-zvolen-jaroslav-nemec-nezavisli/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama