Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2018 22:41:00

Piráti budou na Cannafestu prezentovat svůj návrh na novou regulaci konopí

Piráti budou na Cannafestu prezentovat svůj návrh na novou regulaci konopí

První listopadový víkend bude patřit devátému ročníku mezinárodního veletrhu konopí Cannafest. Se svým vlastním stánkem se bude akce účastnit i Pirátská strana.

Ta se zde zaměří především na prezentaci a poskytování informací k chystané legislativě, která má umožnit vypěstovat si a zpracovat až pět rostlin konopí pro vlastní potřebu bez postihu. Za návrhem zákona stojí poslanec Pirátů Tomáš Vymazal, který se bude veletrhu účastnit.

„Připravovaný návrh počítá s tím, že každý dospělý bezúhonný člověk si bude moct vypěstovat a sklidit až pět rostlin a usušit, zpracovat a přechovávat až 1250 gramů sušiny. Mimo bydliště chceme povolit možnost držet až 30 gramů konopí. Na tyto parametry se ptáme i veřejnosti prostřednictvím webové stránky regulacekonopi.cz. Dosud se veřejné konzultace zúčastnilo přes 6 tisíc hlasujících a osm set z nich přispělo i psaným komentářem. Právě Cannafest je poslední příležitostí vyjádřit svůj názor na regulaci konopí prostřednictvím veřejné konzultace, a to buď online, nebo offline přímo na stánku Pirátů. Poté předložíme hotový návrh zákona Vládě ČR,“ uvedl Tomáš Vymazal.

Piráti dále plánují svůj návrh probírat s odbornou veřejností na semináři, který se bude konat v lednu v Poslanecké sněmovně. „Kromě řady odborníků z České republiky jsme pozvali i kanadského poslance Nathaniela Erskine-Smithe, který je autorem zákona o konopí schváleného v Kanadě v červnu tohoto roku. Setkali jsme se již v srpnu v Kanadě, kde jsme právě legislativní otázky probírali,“ sdělil Vymazal podrobnosti.

Podle slov bývalého národního koordinátora pro drogovou politiku Jindřicha Vobořila je v Česku až 800 tisíc lidí ročně, kteří si pořídí nebo vypěstují konopí za účelem léčby. V Česku se konopí předepisuje již pět let, ale měsíčně si ho do lékárny přijde vyzvednout v průměru pouze 26 lidí a konopí dováží kanadská firma Tilray. Prodává se za 250 korun. Návrh Pirátů tedy uvítají nejenom rekreační kuřáci, ale i statisíce lidí, pro které jsou ceny státem schváleného lékařského konopí přemrštěné. Podle Pirátů by přitom bylo reálné, aby se cena konopí pohybovala kolem poloviny uvedené částky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama