JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2018 22:41:00

Místo Stalinova pomníku muzeum totality

Místo Stalinova pomníku muzeum totality

U příležitosti 100 let výročí od vzniku Československa byla v rámci celé republiky zorganizováno mnoho vzpomínkových akcí, ale také výstav.

Jednou z nich je multimediální výstava Paměť národa, která je umístěná v rozsáhlé sloupové síni pod bývalým pomníkem Josifa Vissarionoviče Stalina v Praze na Letné. Výstava se zaměřuje na období nacismu a komunismu, jimiž naše země ve 20. století prošla. Organizátorem výstavy je nezisková organizace Post Bellum. Se zástupci společnosti jednal ve čtvrtek přímo v prostorách výstavy o dalších projektech a možné krajské podpoře hejtman Martin Netolický.

„Významné výročí, které si naše republika v letošním roce připomíná, bychom měli využít k tomu, abychom přemýšleli nejen nad historickými událostmi, ale uvažovali o nich v širším kontextu. Svědectví přímých aktérů a pamětníků jsou něčím, na co bychom měli být pyšní a měli bychom tato svědectví uchovat pro další generace. Proto jsem rád za projekty organizace Post Bellum, která se snaží vytvořit ucelenou sbírku vzpomínek konkrétních osobností naší novodobé historie,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V příštím roce bychom chtěli společně pokračovat v mapování dalších osobností z našeho regionu a následně tento materiál šířit nejen mezi studenty středních škol, ale také široké veřejnosti,“ doplnil hejtman Netolický s tím, že kraj plánuje tento projekt finančně podpořit.

Celá výstava je situována do prostor pod bývalým pomníkem Josifa Vissarionoviče Stalina v Praze na Letné. „Návštěvníci mají možnost navštívit nejen velmi dobře zpracovanou multimediální expozici, ale podívají se také do míst, která nejsou veřejnosti tolik známa a dodávají této výstavě další rozměr. Osobně bych si dovedl na těchto místech, kde stálo v letech 1955 až 1962 největší skupinové sousoší v Evropě, představit například muzeum totality či jinou stálou expozici s tímto zaměřením,“ dodal hejtman Netolický.

Výstava Paměť národa

První část výstavy nazvaná „Obrazy“ zavede návštěvníka prostřednictvím videomappingu do vlaku směřujícího do koncentračního tábora, usadí ho do kokpitu letounu Spitfire během bitvy o Británii, zavede do zatopené krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze v Resslově ulici nebo vyšetřovny StB. Celé promítání je zakončeno euforií sametové revoluce. Ve druhé části výstavy, kterou tvůrci nazvali „Svědectví,“ je možné prostřednictvím videoprojekcí sledovat vyprávění pamětníků ze sbírky Paměti národa, kteří vzpomínají na významné události 20. století. Součástí výstavy jsou i portréty pamětníků na výstavních panelech rozmístěných na přístupových cestách v parku na Letné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama