Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2018 12:23:00

Přerod politika ve státníka vůbec není jednoduchý

Přerod politika ve státníka vůbec není jednoduchý

Projev na 1. schůzi Senátu 14. listopadu 2018 ke kandidatuře na funkci předsedy Senátu

 Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři.

Předstupuji před vás se žádostí o důvěru po 18 letech práce v Senátu.

Pozice Senátu po volbách díky jejímu výsledku je posílena. To je podmínka nutná, nikoliv však dostačující. Hlavní poslání Senátu je v tomto volebním období obrana Ústavy, demokracie a svobody. Spolupráce klubů v základních otázkách bude fungovat, protože všechny kluby jsou v otázkách, které jsem zmínil, jednotné. U běžných zákonů nebude vždy shoda. Ale Senát nebude za každou cenu v opozici vůči vládě.

Zcela nezbytná je komunikace předsedy Senátu s prezidentem republiky, premiérem a předsedou sněmovny. Předseda Senátu zastupuje Senát navenek, ale má důležité úkoly i ve vnitřním chodu Senátu.

Spokojenost zaměstnanců Kanceláře Senátu je pro práci senátorů nezbytná, protože bez jejich podpory by Senát nemohl řádně fungovat.

Co lze udělat pro zlepšení pozice Senátu na politické scéně? Přestože funkční období orgánů Senátu je nejkratší v našem politickém systému, dá se udělat mnohé. Jednou z možností jsou výjezdy předsedy Senátu do jednotlivých volebních obvodů s cílem podpořit senátory bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Osobní komunikace má násobně větší účinek než komunikace na Facebooku nebo Twitteru.

Velmi si vážím práce všech bývalých předsedů včetně předsedy Milana Štěcha, se kterým jsem měl tu čest dva roky jako místopředseda spolupracovat.

Navázat důstojně na jejich práci není vůbec snadné. To byl také důvod, proč jsem opustil všechny další aktivity, abych se mohl plně věnovat práci pro Senát.

Přerod politika ve státníka vůbec není jednoduchý. Ale jsem přesvědčen, že díky svým zkušenostem jsem takového přerodu schopen.

Všechny komunální i senátní volby jsem vyhrál díky dvěma slovům navazujícím kontakt. Ta slova znějí: Dobrý den. Přeji vám dobrý den!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama